Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Procesul de trecere a Romaniei la moneda euro va fi rediscutat dupa alegeri

"Inflatia a evoluat foarte apropiat de prognozele noastre in timestrul al patrulea din 2011, situandu-se in apropierea tintei de 3%", a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial privind inflatia. Potrivit evaluarilor FMI, BM si CE, inflatia a scazut de asemenea drastic si s-a incadrat in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei. "Ne asteptam ca inflatia sa se mentina in interiorul intervalului tintit", arata oficialii Fondului. Guvernatorul BNR a mai aratat ca deprecierea leului fata de dolar si evolutia euro in fata dolarului american au ajutat Romania. Mugur Isarescu a mai anuntat ca trecerea Romaniei la moneda euro urmeaza sa fie rediscutata dupa alegerile din acest an. Romania avea ca obiectiv trecerea la moneda euro in anul 2015, insa seful misiunii Fondului Monetar International in tara noastra, Jeffrey Franks, avertiza, la sfarsitul anului trecut, ca Romania nu ar trebui sa adopte moneda europeana inainte de a fi pregatita pentru acest lucru, subliniind ca trecerea la euro in 2015 este un obiectiv "posibil, dar ambitios".

Bosch semneaza pe 17 februarie contractul pentru noua unitate de la Jucu. Productia ar trebui sa inceapa in al doilea semestru

Grupul german Bosch urmeaza sa semneze, pe 17 februarie, contractul pentru constructia unei noi unitati de productie la Jucu, in judetul Cluj, a anuntat intr-o conferinta de presa Alin Tise, seful Consiliului Judetean Cluj. Contractul este negociat aproape in intregime, iar investitia in valoare de 77 de milioane de euro se va derula in doua etape de cate un an si jumatate fiecare. Guvernul va acorda ajutor de stat grupului german, care ar trebui sa demareze productia in a doua parte a anului. Unitatea de productie va fi cosntruita pe un teren de 21 de hectare in comuna Jucu. Contractul se doreste a fi unul transparent, nu secret cum a fost cel cu Nokia, in cazul in care si reprezentantii Bosch vor fi de acord cu acest lucru. "Contractul legat de teren va fi facut pe 49 de ani, cu prevederi ca investitia se va derula in doua etape. Un an si jumatate pentru fiecare etapa", a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj. Bosch va construi la Jucu o unitate de productie unde se vor realiza componente auto, iar productia ar urma sa inceapa in a doua jumatate a acestui an. Ajutorul de stat cerut de catre compania Bosch ar putea insemna scutiri de taxe si impozite, facilitati in cadrul importurilor si exporturilor si termene de gratie la imprumuturi. In acest moment se asteapta semnarea Hotararii de Guvern. In ceea ce priveste luarea de masuri asiguratorii pentru a nu se ajunge in aceeasi situatie precum cu finlandezii de la Nokia, presedintele CJ Cluj a declarat ca se poarta negocieri si pe aceasta tema. "Noi vom negocia cu aceasta companie evident si clauze care tin de eventuale despagubiri pe care vor trebui sa le plateasca daca vor pleca mai repede decat prevede contractul. In ceea ce priveste protectia angajatilor, acest lucru va fi facut prin contractele de munca. Ajutorul de stat are in vedere si clauze precum cuantumul investitiei si perioada in care fabrica de la Cluj va ramane deschisa", a declarat Alin Tise, citat de site-ul citynews.ro. Bosch va angaja intr-o prima faza 300 de oameni la fabrica de la Jucu.

Citigroup, prima banca din afara Asiei care lanseaza carduri de credit in China

Filiala Citigroup din China va fi prima banca din afara Asiei care va lansa carduri de credit in tara asiatica, anunta BBC. Banca americana a facut anuntul luni, cand autoritatea de reglementare bancara din China a aprobat aceasta intentie. Citibank va oferi carduri de credite clientilor chinezi pana la finalul acestui an. Pana acum, Banca Asiei de Est din Hong Kong a fost singura banca straina care oferea carduri de credit in China. Citibank are filiale in 13 orase chineze.