Romania a inregistrat in 2011 exporturi in valoare de peste 45 miliarde de euro (cam cat era PIB-ul Romaniei in 1988- 60 miliarde USD)) si a importat marfuri in valoare de 54,3 miliarde de euro, arata datele furnizate joi de Institutul National de Statistica. Exporturile au constituit, alaturi de evolutia buna din agricultura, principalul motor de crestere al economiei in 2011. Vestea buna este ca exista comenzi masive catre exportatori. Cea proasta e ca exportatorii au acces greoi la finantarile bancare, care le-ar putea mari capacitatea de productie si export.

Deficitul comercial in 2011 a fost de 41,13 miliarde de lei (sau de 9,72 miliarde euro), mai mare cu un miliard de lei fata de cel din 2010. Cele mai consistente schimburi comerciale le-am avut cu statele din UE (71,1% din total exporturi si 72,6% din total importuri).

Comparativ cu anul 2010, exporturile au crescut cu 21,2% la valori exprimate in lei (20,5% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 17,4% la valori exprimate in lei (16,7% la valori exprimate in euro).

Exportatorii spun ca ar avea si mai multe comenzi de onorat, dar bancile nu finanteaza proiectele de dezvoltare. De cealalta parte, bancherii spun ca teama de a nu-si vedea imprumuturile returnate ii face extrem de selectivi in a finanta businessurile. Ca medie, doar 10 % dintre companiile exportatoare au beneficiat de finantari bancare, au declarat pentru HotNews apropiati ai Bancii de emisiune.

Diferentele dintre dinamicile calculate pe baza valorilor exprimate in lei si cele calculate din valori exprimate in euro au fost determinate de variatia lunara a cursului monedei nationale fata de euro, in perioada analizata din anul 2011 comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2010.

In luna decembrie 2011, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 14176,3 milioane lei (3268,9 milioane euro), iar importurile CIF au insumat 18591,8 milioane lei (4289,5 milioane euro).

Comparativ cu luna decembrie 2010, exporturile au crescut cu 0,2% la valori exprimate in lei (au scazut cu 0,8% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 4,7% la valori exprimate in lei (3,7% la valori exprimate in euro).

Fata de luna noiembrie 2011, exporturile din luna decembrie 2011 au scazut cu 20,8% la valori exprimate in lei (20,6% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 15,4% la valori exprimate in lei (15,1% la valori exprimate in euro). Deficitul comercial FOB-CIF in luna decembrie 2011 a fost de 4415,5 milioane lei (1020,6 milioane euro), mai mare cu 793,5 milioane lei (177,0 milioane euro) decat cel inregistrat in luna decembrie 2010.

  • "Situaţia fluxurilor de capital va conta foarte mult. E vorba de situaţia fluxurilor de capital şi nu a cursului. Ne uităm la o zonă de echilibru pe care nu vrem să o schimbăm prin mişcări deosebite. Mişcările de capital pot fi mult mai importante decât balanţa comercială în mişcarea cursului", a explicat la sfarsitul anului trecut Mugur Isarescu.

O agravare a crizei datoriilor suverane ar putea insa afecta exporturile prin diminuarea cererii. "Este de asteptat ca efectele unei agravari a crizei din zona euro sa fie receptate prioritar de exporturile românesti destinate acestei zone, dar si de unele componente ale cererii interne, în special de investitiile private. În ceea ce priveste cererea externa, volumul exporturilor de bunuri si servicii si-a accelerat cu 2,6 puncte procentuale rata anuala de crestere, ca urmare a mentinerii pe trend ascendent a economiei la nivelul UE-25, dar si a extinderii relatiilor comerciale în afara acestei regiuni. Dependenta pronuntata a exporturilor de achizitiile din strainatate, dublata de ameliorarea cererii interne au generat intensificarea dinamicii anuale si pe partea importurilor. Mai mult de jumatate din avansul înregistrat de exporturile de bunuri s-a datorat grupelor „masini si echipamente” si „mijloace de transport”, mai spun oficialii BNR.

  • Problemele structurale ale balantei comerciale au înregistrat o evolutie mixta. "Dependenta exporturilorde importuri a crescut usor (ponderea importurilor în exporturile generate de firmele net exportatoare. care deruleaza operatiuni exclusiv de export nu au reusit sa-si consolideze pozitia în cadrul activitatiide comert exterior (reprezentând doar aproximativ 4 la suta din totalul exporturilor). Pe de alta parte, ponderea exporturilor de bunuri cu valoare adaugata redusa s-a diminuat (de la 26,6 la suta înanul 2009 la 22,6 în trimestrul I 2011). Produsele high-tech au consemnat cea mai rapida dinamica (crestere anuala de peste 50 la suta în anul 2010 si în trimestrul I 2011), ajungând sa detina 12 la suta din exporturi. Gradul de concentrare a acestui tip de exporturi este însa ridicat, o singura companie generând aproape jumatate din total", se arata in Raportul de Stabilitate al Bancii Centrale.

.