Liderii politici din Grecia au ajuns, joi, la un acord asupra planului de austeritate necesar pentru ca tara sa primeasca un nou ajutor financiar international in valoare de 130 de miliarde de euro, anunta BBC. Acordul de la Atena vine cu doar cateva ore inaintea unei discutii pe aceasta tema a ministrilor de Finante din Zona euro, care se reunesc la Bruxelles. Guvernul de la Atena are nevoie de ajutorul financiar de la Uniunea Europeana si FMI pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor la jumatatea lunii martie.

Sindicatele din Grecia au anuntat, inca inaintea incheierii acordului, ca urmeaza sa organizeze o noua greva de 48 de ore, pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate.

Textul final al planului de redresare negociat intre Grecia si creditorii internationali a fost transmis miercuri celor trei lideri ai partidelor politice care sustin guvernul, pentru a fi aprobat.

Ultimele modificari ale textului de 50 de pagini fusesera convenite cu o noapte inainte intre premierul grec Lucas Papademos si troica ce reuneste creditorii publici, Uniunea Europeana (UE), Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana.

Trio-ul politic ce sustine guvernul - socialistul George Papandreou, conservatorul Antonis Samaras si liderul de extrema dreapta George Karatzaferis - au fost apoi chemati sa isi exprime "acordul de principiu" asupra continutului proiectului, iar un raspuns pozitiv era solicitat urgent, in contextul supraindatorarii Greciei.

Planul de austeritate a fost negociat timp de trei saptamani, iar pana la sfarsitul acestei saptamani ar urma sa fie supus votului Parlamentului.

Planul de austeritate prevede, printre altele, o scadere de circa 20% a salariului minim, reduceri ale pensiilor si suprimarea rapida a 15.000 de locuri de munca in sectorul public.