Portarul ma legitimeaza, ma tutuieste din prima, eu il iau cu Dumneavoastra ca asa e frumos el ma intreaba “De unde esti?”, eu ii zic ca din Satu Mare, el nu se prinde si face ochii mari, imi cere o legitimatie “Sau un buletin” zice, eu ii dau si legitimatia si buletinul, el imi ia doar actul de identitate, formeaza un numar, intrerupe legatura telefonica cu degetul aratator, ma intreaba iar de unde sunt, ii spun de data asta ca sunt de la HotNews, el se blocheaza intrucat trebuia sa scrie in registru cine din partea cui vine, eu ii dictez pe litere, el e fericit, eu sunt fericit, el imi comunica sec ca buletinul va ramane la el pana parasesc institutia, eu ii spun la revedere, el nu, eu sunt preluat de un angajat si condus in sala in care stau reprezentantii presei.

Deodata, pe scari coboara Fostul cu Actualul. Ialomitianu si Dragoi.

Un Gheorghe si un Bogdan, pe numele lor mic. Fostul e cam alb la fata, dar nu ma mai mira asta. Actualul are culoarea tenului pe care o avea Fostul, cand a fost instalat. Vin catre presa, glumesc, ziaristii incearca sa ii traga de limba, Fostul e relaxat si rade, Actualul e cam incurcat, dar sprintar la vorba. Ar vrea sa fie friendly, dar nu prea tare ca nu se stie niciodata ce e in mintea ziaristilor si ce vor scrie. La un semn, amandoi redevin seriosi. Isi netezesc sacourile si ies in fata Ministerului. Urmeaza sa vina Premierul.

Apare Ungureanu. Educat, zambeste si il saluta pe portar. Da mana cu toti, urca impreuna scarile catre fostul birou al lui Ialomitianu. E un aer de primavera in jur, probabil dat de cei 15 SPP-isti.

Intram in sala. Ni se spune sa nu punem intrebari. “Sunt numai declaratii, fara intrebari din partea presei. Pentru intrebari o sa facem o conferinta ulterioara”, ni se comunica. Toti stim ca asa va fi. Din cele mai vechi timpuri, Ministerul roman de Finante comunica exceptional, nu avem de ce sa ne facem griji. Numai tampitii si-ar face. Urmeaza probele de microfon. Fuck! Nu merg microfoanele. In secunda doi apare un tip la costum si rezolva problema. In fond, un ministru de Finante care nu se aude in microfon e un ministru de Finante care nu exista. Se fac ultimele probe. In sala e o caldura teribila. Vocile anunta sec:” Vine domnul prim ministru!”. Ni se reaminteste ca unor persoane cu dizabilitati ca NU se pun intrebari. Da, frate, nu punem nici intrebari, nici exclamari, nu punem nimic. Suntem niste timpane de bine si atat.

Apare Treimea. Ialomitianu, Ungureanu, Dragoi. Jumatate din sala sare brusc in picioare, ca in clasa a opta cand intra Dirigintele. Jumatatea cealalta nu face niciun gest. Sunt ziaristi in fond, de ce-ar sari in pozitie de drepti? Admit, eu am sarit la fel de prompt ca dl Gherghina, din primul rand. Am fost mai iute ca dl. Blejnar, dar nu zic mai multe ca Blejnar conduce ANAF si am si eu o firma…

Treimea ia loc la masa. Tatal- Premierul adica, in centru. Fiul- noul ministru, se aseaza in stanga Tatalui iar Sfantul Duh, discretul dar eficientul Ialomitianu, dupa cum l-a caracterizat insusi Tatal, in dreapta.

Se semneaza de predarea/primirea mandatului, Sfantul Duh spune ca a preluat Ministerul intr-un moment greu dar ca a facut bine ce-a facut samd. Urmeaza Fiul care vorbeste despre patimile care-l asteapta (tehnic, li se spune “provocari”), iar in final, Tatal le da dezlegarea. Fiului pentru ce va sa vie, iar Sfantului Duh pentru ce a fost.

Totul se termina in juma' de ora, cei trei se ridica si pleaca, doar Fiul Dragoi ce mai sta pe hol cu ziaristii la o barfa. Omul are o charisma aparte, stie sa glumeasca si se pune la mintea gazetarilor, ceea ce nu e putin lucru. Gazetarii sunt astfel fericiti ca pot schimba amabilitati cu un membru al Treimii, ca de-acu inainte nu se stie….

“Da`o sa-mi mai raspundeti la telefon?”, intreaba o colega. Normal ca o sa-ti raspunda, imi vine sa-i zic. Chiar daca ar fi in negocieri cu viceguvernatorul BNR pentru o noua emisiune de obligatiuni, o sa lase totul deoparte si o sa iti preia legatura, e clar.

Toti vor sa afle cine va fi noul secretar de stat cu atributii pe zona Trezoreriei, pe cine va da Dragoi afara, si pe cine va angaja. Din pacate, la aceasta intrebare Sfanta Treime nu are raspuns. Doar Dumnezeu stie, daca intelegeti ce vreau sa spun. Ori, Dumnezeu nu a convocat inca pe nimeni la discutii preliminare. Totul e ca Treimea cea de cuviinta sa nu ia numele Domnului in desert. Ar incalca definitiv una dintre Porunci si s-ar compromite. Asa sa ne ajute deficitul structural. Amin!