Guvernul austriac de coalitie format de social-democrati si de conservatori a anuntat vineri seara un plan de austeritate pe cinci ani, destinat reducerii deficitului public cu 26,7 miliarde de euro si noi venituri fiscale, relateaza AFP.

30% din efortul cerut austriecilor in perioada 2012 - 2016 este format din majorari si creare de noi impozite, in valoare de sapte miliarde de euro, in timp ce 70% vor fi economii, respectiv 15 miliarde de euro. Statele regionale vor trebui sa economiseasca 5,2 miliarde de euro.

Acest pachet este destinat respectarii regulilor pe care Uniunea Europeana si le-a impus prin Tratatul de la Maastricht. Acest plan de austeritate isi propune sa faca "Austria independenta de pietele financiare si sa puna punct spiralei cresterii dobanzilor", a precizat, intr-o conferinta de presa, cancelarul social-democrat Werner Faymann (SPO), alaturi de vice-cancelarul si ministrul Afacerilor Externe, Michael Spindelegger (OVP, democrat-crestin).

Cancelarul a reamintit ca "o crestere de unu la suta a dobanzilor platite de Austria pentru imprumuturile sale reprezinta o cheltuiala suplimentara de doua miliarde de euro".

Principalele sectoare atinse de aceasta cura de austeritate sunt cel public (nicio angajare pana in 2014 cu exceptia securitatii, justitiei si educatiei, inghetarea salariilor in 2012 si o crestere moderata in 2013), pensiile (7,3 miliarde euro economii) si caile ferate publice (OBB, 1,8 miliarde de euro economii).

In contrapartida, vor intra in vigoare majorari si creari de noi impozite in valoare de aproape sapte miliarde de euro, fiind prevazuta in special o contributie de solidaritate a persoanelor cu cele mai mari venituri (incepand cu 186.000 euro brut pe an).

Austria are in vedere introducerea, la nivelul Uniunii Europene, din 2014, a unei taxe pe tranzactiile financiare, care ar putea aduce 500 de milioane de euro pe an.

Negocierea unui acord fiscal cu Suedia, destinat combaterii evaziunii fiscale, ar trebui sa aduca venituri de un miliarde de euro in 2013 si, ulterior, 50 de milioane de euro pe an.

Aceasta cura de austeritate are drept scop reducerea deficitului public al micii republici din Alpi. In 2010, potrivit Eurostat, deficitul public al Austriei a fost de 3,3% din PIB, mai mic decat tinta estimata de guvern in buget, de 3,9%.

In 2013, guvernul spera sa ajunga sub pragul de 3% din PIB si sa respecte astfel criteriile Tratatului de la Maastricht. Pentru 2016, se mizeaza pe un deficit zero.

Tara a adoptat recent regula de aur care are drept scop limitarea deficitului la maximum 1,25% din PIB in fiecare an, incepand cu 2017.

Datoria globala austriaca reprezenta 72,2% din PIB in 2011, mai putin decat limita de 73,6% prevazuta in buget, dar peste pragul maxim de 60% fixat de Tratatul de la Maastricht.

Compromisul anuntat vineri seara de social-democrati si de democrat-crestini este rezultatul unor laborioase negocieri, in conditiile in care primii doreau majorarea impozitelor, in special pentru clasele superioare, iar conservatorii insistau pe reducerea cheltuielilor publice.

In 13 ianuarie, agentia Standard and Poor's a redus ratingul suveran al Austriei la AA+, din cauza expunerii sistemului bancar in doua tari vecine, Ungaria si Italia.