Inflatia in luna ianuarie a atins cel mai scazut nivel- 2,7%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Fructele, legumele si branza au fost produsele alimentare care s-au scumpit cel mai puternic, in vreme ce ouale cartofii si faina au cunoscut scaderi de pret, reiese din datele prezentate de INS.

Banca Nationala a modificat in urcare usoara prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3% la 3,2% si estimeaza pentru 2013 o crestere a preturilor decembrie la decembrie de 3%.

"Pana in trimestrul patru din 2013 vedem o anumita variatie a inflatiei pe care o tintim, decembrie la decembrie, dar in limitele intervalului (...) peste 80% din variatiile din acest an provin din efectul de baza. Modificarile de prognoza sunt minore, dar echipa noastra de proiectie este scrupuloasa", a spus Guverntorul BNR Mugur Isarescu.

El a aratat ca spre deosebire de datele anterioare, noile informatii arata ca minimul de inflatie asteptat sa fie atins in primul trimestru din acest an nu va cobori sub 2%.

"Efecte mai putin favorabile vedem acum din partea preturilor alimentare volatile. Impactul pe datele actuale este mai putin favorabil. De aceea nu vedem ca va mai putea sa scada IPC sub 2% in primavara acestui an", a continuat Isarescu.

El a aratat ca in noua prognoza se regaseste un impact diminuat al preturilor administrate la energie electrica si gaze, intrucat Guvernul a negociat cu FMI si CE amanarea majorarii preturilor. Mugur Isarescu a amintit insa ca aceste discutii vor fi reluate in aprilie.

Inflatia anuala, decembrie la decembrie, a coborat in 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, in principal ca efect al stagnarii preturilor alimentare.

Pentru prima data in ultimii cinci ani, rata inflatiei s-a incadrat in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei, de 2-4% pentru 2011.

Inflatia IPC proiectata oscileaza în 2012 datorita unorefecte de baza, atingând unminim (2%) în trimestrul I a.c.

si un maxim (3,8%) în trimestrul III, însa se mentineîn intervalul-tinta pe întreagaperioada de referinta, se arata in prezentarea Raportului privind inflatia. Amplitudinea oscilatiilor ratei anuale a inflatiei IPC seestompeaza pe masuraatenuarii impactului propagatal unor socuri cu caracter tranzitoriu din perioadelerecente.