Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat, luni seara, ca are in vedere reducerea pe termen mediu a ratingului solvabilitatii Frantei, Marii Britanii si Austriei si a redus efectiv acest rating pentru sase state europene, transmite AFP.

Moody's a publicat un comunicat prin care sanctioneaza noua state din Uniunea Europeana, susceptibile, potrivit agentiei, sa fie afectate de "riscuri financiare si macroeconomice in crestere generate de criza din zona euro".

La o luna dupa ce Standard and Poor's a redus ratingul AAA al Frantei si Austriei, Moody's a anuntat ca atribuie o perspectiva "negativa" calificativului AAA pe care il au Franta, Marea Britanie si Austria.

In plus, Moody's a redus ratingul Italiei, cu o treapta la "A3", al Portugaliei, cu o treapta la "Ba3" si al Spaniei, cu doua trepte la "A3".

Slovacia si Slovenia au fost si ele sanctionate prin scadere notei cu o treapta la "A2", iar Malta si-a vazut ratingul coborat cu o treapta pana la "A3".

Agentia si-a motivat decizia prin "incertitudinea care planeaza in primul rand asupra perspectivelor reformelor structurale ale bugetului si economiei din zona euro, si, in al doilea rand asupra resurselor care vor fi puse la dispozitie pentru a face fata crizei".

Cum au reactionat Franta si Marea Britanie

Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat ca "a luat act" de acesta decizie si considera ca ea este legata de "riscurile din zona euro".

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a calificat anuntul agentiei drept "revenirea la realitate", considerand ca aceasta este "dovada ca, in situatia mondiala actuala, Marea Britanie nu poate renunta la rezolvarea problemei datoriei sale".