Grecia se pregateste sa stearga peste 100 din datoria sa externa in valoare de 350 de miliarde de euro, in cadrul unei operatiuni de restructurare voluntara fara precedent in istoria financiara, relateaza AFP.

Recordul era detinut pana in prezent de Argentina, a carei datorie atingea 82 de miliarde de dolari (73 miliarde euro la cursul epocii) atunci cand a intrat in incetare de plati, in ianuarie 2002.

In cazul Greciei, nu este vorba de o incetare de plati, ci de un montaj complex, consimtit de creditorii publici si privati.

La ce suma vor renunta creditorii privati?

In total, bancile, asiguratorii, fondurile de investitii si fondurile de pensii vor pierde intre 100 si 200 de miliarde de euro din datoria greceasca pe care o detin. Concret, ele vor primi, in schimbul obligatiunilor de stat pe care le detin, titluri a caror valoare va fi mai mica de jumatate. Va fi vorba, pentru 15% din valoarea initiala, de obligatiuni emise de Fondul de stabilitate european (FESF) si pentru 35% de obligatiuni grecesti pe 30 de ani, restul de 50% fiind pierdute.

De ce creditorii privati vor pierde mai mult de 100 de miliarde din datoria la care renunta?

Noile obligatiuni care sunt propuse creditorilor privati vor ajunge la scadenta in 30 de ani, respectiv mai mult decat toate titlurile pe care le detin in prezent.

Faptul de a imobiliza bani mai mult timp decat se prevazuse initial va avea un cost pentru creditori, ceea ce se va traduce in conturi ca pierdere.

Intre altele, rata dobanzii pentru noile obligatiuni nu va fi decat de circa 3,5%, sensibil mai mica decat cea actuala. Acest randament mai putin interesant induce si el o pierdere pentru creditorii privati.

In total, pierderea va fi de circa 70% din valoarea contabila a obligatiunilor grecesti detinute de creditorii privati.

Ce se va intampla cu creditorii privati care nu isi vor preschimba obligatiunile?

Teoretic, preschimbarea este bazata pe voluntariat. Creditorii care vor alege sa nu-si preschimbe obligatiunile ar trebui sa incaseze contravaloarea lor in conditiile care existau inaintea schimbului. Dar, in realitate, soarta lor este extrem de nesigura si risca, adoptand aceasta postura, sa piarda totul.