Recesiunea s-a adancit in Portugalia, economia contractandu-se cu 1,5% in 2011 si cu 1,3% in al patrulea trimestru din anul precedent fata de trimestrul al treilea 2011, potrivit datelor preliminare publicate marti de catre Institutul National de Statistica portughez. Datele arata mai bine decat se asteptau oficialii Guvernului si ai Bancii Centrale, acestia mizand pe o scadere cu 1,6%. Scaderea s-a datorat consumului gospodariilor, in cadere abrupta.

Portugalia a beneficiat de o asistenta financiara internationala de 78 de miliarde de euro acordata in mai 2011, in schimbul careia s-a angajat la aplicarea unui plan de reforma marcat de masuri stricte de austeritate, bazat pe cresteri de impozite si taxe, reduceri ale prestatiilor sociale si o fexibilizare a pietei muncii.

Costul finantarii Portugaliei a crescut substantial in urma cu doua saptamani, pe fondul temerilor ca aceasta tara va avea nevoie de un nou plan de salvare sau de o reducere a datoriilor, potrivit Financial Times.

Randamentul obligatiunilor cu scadenta la zece ani ajunsese la 15,54% pe piata secundara, de peste doua ori mai mult decat nivelul considerat sustenabil pe termen lung. In cazul titlurilor pe zece ani, randamentul a urcat la 21,44%.

Totodata, costul asigurării contra riscului de default (CDS) al Portugaliei a atins un nivel record, pietele estimand ca sunt 71% sanse ca aceasta tara sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani.

"Investitorii sunt ingrijorati ca, in cazul unei intrari dezordonate in incapacitate de plata a Greciei sau a unei restructurari fortate a datoriilor, Portugalia va fi urmatoarea tara vizata", se arata intr-o nota a Bank of America Merrill Lynch.

In ianuarie, Standard & Poor's a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria "junk", fiind ultima dintre cele trei mari agentii de evaluare financiara care a luat aceasta masura. Decizia S&P din data de 13 ianuarie, a determinat fondurile de investitii sa vanda detinerile de obligatiuni portugheze, pe fondul temerilor ca Portugalia, precum Grecia, ar putea face fata unei iminente intrari in incapacitate de plata.

Premierul Pedro Passos Coelho a declarat in data de 24 ianuarie ca Portugalia va atinge obiectivele fixate in acordul de salvare incheiat anul trecut cu creditorii internationali. El a mai aratat ca, in cazul in care disciplina fiscala a Portugaliei nu va duce la costuri de imprumut mai mici, creditorii internationali ar putea oferi sprijin suplimentar.

"Daca din cauze externe, ce nu au legatura cu indeplinirea obiectivelor din program, Portugalia sau Irlanda nu vor putea reveni pe pietele financiare la data prevazuta, FMI si UE vor mentine programul de sprijin", a declarat Passos Coelho.​