Productia a Zonei Euro a scazut puternic in decembrie, dupa ce se mentinuse stabila in luna noiembrie, confirmand ideea ca economia s-a contractat in ultimul trimestru al anului trecut, scrie AFP, citand datele publicate de Eurostat. Productia industriala a Romaniei a scazut cu 0,1% fata de octombrie dar a crescut cu 1,9% in comparatie cu decembrie 2010.

Potrivit sursei citate, productia industriala in Zona Euro a scazut cu 1,1% in decembrie, fata de luna precedenta, potrivit datelor institutului european pentru statistica Eurostat, care a revizuit si cifrele aferente lunii noiembrie, la stabil, fata de -0,1%). Pe ansamblul Uniunii Europene, scaderea productiei industriale a fost mai putin brutala, de doar -0,6% in decembrie.

Majoritatea analistilor estimau o reducere de -1,2% in Zona Euro.

Cifra pentru luna decembrie este "o noua dovada ca economia s-a contractat puternic in trimestrul 4", afirma Ben May, economist la Capital Economics, care preconizeaza o reducere a activitatii de 0,5% in aceasta perioada. Cifrele pentru cresterea din trimestrul IV vor fi publicate miercuri.

Din octombrie pana la finele lui decembrie, productia industriala a scazut cu 1,8%, dupa o usoara crestere de 0,4% in trimestrul 3, subliniaza economistul.

Pentru Martin Van Vliet, de la ING, evolutia productiei industriale din decembrie ar putea prevesti o contractare a activitatii de 0,4% in trimestrul 4. Dar imbunatatirea comenzilor sugereaza ca sectorul industrial va afecta mai putin cresterea la inceputul lui 2012.

In detaliu, productia industriala s-a redus cu 2% in sectorul energetic, cu 0,8% pentru bunurile de investitii si cu 0,7% pentru bunurile intermediare.

Printre statele pentru care datele sunt disponibile, productia industriala a scazut cel mai mult in Malta (-2,9%), Germania (-2,7%) si Grecia (-2,4%). Productia a crescut in schimb cu 2,6% in Finlanda si cu 2,5% in Irlanda.

Pe ansamblul anului 2011, indicele mediu al productiei industriale a crescut cu 3,5% in Zona Euro.