Banca centrala a Japoniei a recurs la o miscare-surpriza pentru a sprijini cresterea, in contextul in care economia nationala continua sa stagneze, relateaza BBC.

Banca Japoniei a anuntat marti ca isi va majora programul de achizitie de active cu 130 de miliarde de dolari. Acest anunt a venit la doar o zi dupa publicarea datelor oficiale care aratau ca economia Japoniei s-a contractat cu 2,3% in ultimul trimestru din 2011, depasind estimarile analistilor. De asemenea, banca centrala a mentinut rata dobanzii de referinta la un nivel intre zero si 0,1 procente si a spus ca isi va folosi fondurile pentru a cumpara si obligatiuni ale guvernului japonez.

"Banca va continua relaxarea politicii monetare, conducand rata dobanzii de politica monetara spre nivelul de zero si implementand Programul de achizitionare a activelor, in principal prin cumpararea de active financiare", a comunicat banca centrala.

Chiar daca expansiunea programului de cumparare a activelor a venit ca o surpriza, analistii au avertizat ca aceasta nu va avea un impact mare asupra economiei. Acestia au spus ca, pentru a avea o influenta importanta asupra cresterii, ar fi fost necesara o dimensiune mult mai mare a interventiei.

"Banca Japoniei pare ca a renuntat la sprijinirea economiei prin intermediul cumpararii de active riscante", a spus Takuji Okubo, de la Societe Generale. Acesta a mentionat si ca, in loc sa investeasca fondurile in active cu grad redus de risc, precum titlurile de stat, banca centrala ar trebui sa investeasca banii in active mai riscante, precum actiuni si obligatiuni ale corporatiilor. In plus, el a afirmat ca o asemenea actiune este necesara pentru a restabili increderea altor investitori si a economiei in general.