40 de angajati ai Institutiilor Financiare Nebancare si ai Societatilor de Investitii Financiare au participat recent la un workshop organizat de ​Universitatea Financiar-Bancara (UFB), in cadrul unui proiect european BRING IT. Proiectul, a carui valoare este de circa 500.000 de euro, vizeaza imbunatatirea competitivitatii si a pozitiei la locul de munca si tinteste regiunea Bucuresti-Ilfov.

Acest proiect se inscrie in tendinta europeana de formare profesionala continua, ca urmare a unui plan de actiune internationala privind imbatranirea populatiei. Concluzia principală privind repercusiunile îmbătrânirii populaţiei asupra ocupării, este că Europa intră într-o fază de îmbătrânire demografică rapidă, care afectează condiţiile de bază pentru funcţionarea eficienta a pieţei muncii. Fundamentarea politicilor privind îmbătrânirea trebuie să se bazeze pe cursul întregii vieţi şi pe ansamblul societăţii. Adaptarea la îmbătrânirea populaţiei priveşte persoanele de toate vârstele, ceea ce măreşte gradul de adecvare a politicilor. Toate generaţiile vor trebui să contribuie la căutarea soluţiilor şi găsirea mijloacelor de adaptare.

Obiectivul trebuie să fie „o societate pentru toate vârstele”. Politicile şi practicile sunt axate pe ceea ce se numeşte îmbătrânire/bătrâneţe activă, ce presupune educaţia şi formarea pe parcursul întregii vieţi, retragerea din activitate mai târziu şi mai progresiv, practicarea activităţilor care prezervă capacităţile şi sănătatea. Aceasta înseamnă şi reducerea dependenţei, şi îndeosebi, a costurilor retragerii din activitate şi ale îngrijirilor de sănătate.

Priorităţile modernizării protecţiei sociale trebuie să privească garantarea prosperităţii, într-o societate a cărei populaţie îmbătrâneşte. Reforma pensiilor va trebui să se înscrie într-o politică integrată, incluzând politicile demografice şi reformele protecţiei sociale şi ale pieţei muncii. Anumite politici trebuie modificate, pentru a permite „tinerilor seniori” să se integreze în viaţa activă şi în societate, în general. Îmbătrânirea populaţiei influenţează puternic oferta de forţă de muncă.

O serie de măsuri devin necesare acum şi în perioada imediat următoare pentru piaţa muncii. O astfel de masura este proiectul derulat de UFB, in beneficiul angajaţilor din societatile comerciale private de tip IFN si SSIF. Proiectul se deruleaza in perioada 2011 - 2013.