Iata ca ultimul trimestru din 2011 a fost in oglinda cu “omologul” sau din 2010. Scaderea PIB fata de trimestrul anterior (0,2%) dar crestere fata de corespondentul sau din 2010 (aproximativ 2%) si per total in 2011 (+2,5%) vs. crestere timida fata de trimestrul anterior (0,1%) dar scadere atat fata de trimestrul corespondent din 2009 (0,5%) si per total in 2010 (-1,2%). Economia incetineste acum, atunci dadea semne de revenire. Ce au totusi in comun cele doua raportari? Ambele au fost anticipate corect de la Cotroceni! Cum de se poate asa ceva?, scrie Cristian Dogaru pe blogul lui.

La inceputul anului trecut, inainte cu 2 zile ca Statistica sa anunte vestea eliberatoare “am inceput iesirea din recesiune!” Presedintele dadea un interviu in care anunta optimist pentru Romania Libera: ”au început deja să apara cateva semne pozitive. Romania nu va mai avea crestere negativa in trimestrul IV al anului trecut si vor iesi calculele saptamana viitoare. S-ar putea ca din primul semestru al acestui an, sa incepem cresterile pozitive”. Ce sa vezi, chiar asa s-a si intamplat, cum remarca Radu Soviani pe blogul sau.

Acum, la fel. Si la sfarsitul lunii ianuarie si in urma cu o saptamana, Presedintele anunta triumfator (de fapt isi manifesta speranta ca Statistica il va confirma) ca economia Romaniei va avea o crestere de 2,5% in 2011, printre cele mai mari din UE. Ce sa vezi, speranta confirmata din nou.

Cum nu prea cred in coincidente repetate, cred ca putem lua in calcul una din urmatoarele ipoteze de lucru:

1. INS raporteaza mai intai la Cotroceni, primeste unda verde si da mai departe apoi pe piata. Asta ca sa nu ma gandesc ca i se dicteaza direct procentele.

2. Preseditele a angajat un fel de mame Omizi cu viziuni macro. Sau s-a specializat flacara violet in economie. Nu exclud ca serviciile sa aibe niste genii in statistica, caz in care poate n-ar strica o Rocada si la INS, dupa modelul Boc-Ungureanu.

3. Presedintele are mana buna la Bingo, poate ne scoate pe toti din foame.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Dogaru