BNR a afisat miercuri un curs al monedei unice europene de 4,3467 lei/euro si respectiv al dolarului american de 3,30 lei/usd, cotatii apropiate de cele comunicate marti. In fata francului elvetian, leul era cotat miercuri de BNR la 3,6 lei/chf (fata de 3,59 lei/chf, marti). Perechea eur/usd era cotata miercuri in jurul orei 13 la 1,3151.

"Piata a fost statica si inghetata, in linie cu vremea de afara. Tranzactii de volum redus, o piata putin adanca in care nu s-au produs valuri. Anuntul INS privind evolutia PIB nu a avut niciun efect in piata", a sintetizat pentru HotNews.ro dealerul unei banci comerciale.

Este foarte probabil ca BNR sa apere o volatilitate redusa a leului pentru a preintampina socuri de curs care ar afecta echilibrele macroeconomice.

"Vom incerca binenteles sa atenuam volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un "must"", a declarat nu cu mult timp in urma Mugur Isarescu la un seminar. Potrivit Guvernatorului, intrarile de capitaluri apreciaza cursul de schimb. "Am incercat sa oprim aceasta apreciere. In 2006-2007 am cumparat 10 miliarde de euro si tot nu am reusit sa oprim aceasta apreciere, ceea ce arata ca nu poti sa te bati cu pietele internationale de capital decat in anumite conditii", a mai explicat Isarescu. "Cand ai intrari mari de capitaluri, ce poate sa faca BNR? Sa cumpere euro si sa dea pe partea cealalta lei, ca nu cumparam valuta pe nasturi. Si facem emisiune monetara, inundand piata cu lei", a mai precizat Guvernatorul.

El a mai spus ca BNR se uita cu mare atentie si la cursul de schimb real efectiv. "Nu numai la cel nominal, ci si la cel calculat cu rata inflatiei. Si de asemenea nu numai la euro ci si la dolar. 20-30% din comertul exterior se face totusi in dolari", a mai adaugat Isarescu.

Volatilitate excesivă nu face bine, în condiţiile în care variaţiile se transpun cu precădere în creşterea preţurilor, şi mai puţin în scăderea lor, explicase anterior Isărescu. "Volatilitatea excesivă nu ne face bine. O volatilitate mai mică poate face bine economiei. O volatilitate rezonabilă a cursului de schimb este benefică. Nu ne interesează modificarea cursului cu 2-3 procente", a conchis Guvernatorul.