Agentia de rating Moody`s a declarat joi ca intentioneaza sa reduca perspectiva pe termen scurt a 114 banci europene, inclusiv dintre cele considerate "giganti" ai industriei bancare, transmite AFP. Agentia a plasat "sub supraveghere" nota principalelor banci franceze (BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Natixis), germane (Deutsche Bank si Commerzbank), engleze (Royal Bank of Scotland si HSBC), dar si a celor din Italia, Spania, Austria s.a..

Sunt de asemenea vizate ING (Olanda), Santander din Spania sau italienii de la Unicredit. Argumentele Moody`s tin de "un mediu de operare foarte dificil in Europa", "scaderea solvabilitatii datoriei suverane" si "dificultati de pe pietele financiare".

Din cele saisprezece tari, Italia este cea mai vizata, cu 24 de grupuri financiare, urmate de Spania (21), Franta (10), Regatul Unit (9), Austria (8), Danemarca (8), Germania (7), Portugalia si Tarile de Jos (cate 6). Sunt, de asemenea, vizate Suedia (5), Slovenia (4), Elvetia (2) si Finlanda, Norvegia, Belgia si Luxemburg (cu cate o institutie).

"Notele" acordate de Moody`s servesc ca index privind capacitatea debitorului de a-si onora angajamentele.