Dupa ce HotNews.ro a scris despre decizia unei instante din Focsani de a obliga BCR sa coboare dobanda la creditul acordat unui client sub 3%, oficialii celei mai mari banci dupa active ne-au trimis pozitia oficiala in care considera "ilogic sa fortezi un agent economic sa vanda un produs sub costurile sale de finantare. Este absurd, ca banca, sa fii fortata sa dai un credit cu dobanda mai mica decat dobanda la depozit, adica sa produci pierdere". Potrivit BCR, solutia instantei din Focsani "sfideaza insa logica economica si ignora o serie intreaga de solutii irevocabile pronuntate deja de instantele de judecata, inclusiv de inalta Curte de Casatie si Justitie, care au retinut corectitudinea argumentelor aduse de catre BCR in apararea sa".

Ne dam seama de greutatile prin care trec clientii in aceasta perioada dificila si incercam sa gasim solutii, in limitele legale si financiare, mai spun oficialii BCR. "Pentru a putea sustine economia nationala, a finanta companiile, a credita tinerii care doresc sa isi cumpere o casa, bancile atrag depozite, pe care le plaseaza in credite, cu acoperirea tuturor costurilor de intermediere si incluzand, ca orice afacere, o marja de profit. Decizia instantei din Focsani, prin principiul aplicat (dobanda creditului mai mica decat dobanda la depozite) submineaza acest rol simplu al bancii. Aplicarea aceleiasi logici la nivel de sistem bancar, ar duce imediat la neputinta de a mai finanta intreaga economie. Deplangem lipsa de intelegere a regulilor economice simple de catre instanta judecatoreasca din Focsani si continuam sa ramanem alaturi de clientii nostri care au nevoie de ajutor", conchid oficialii bancii.

Reamintim ca un client BCR din judetul Vrancea va plati pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca o dobanda formata din Euribor plus marja de 1,5%, cu peste 7 procente sub nivelul impus anterior de banca. Acesta este primul caz in care instanta obliga BCR sa aplice formula Euribor+1,5 procente, ca urmare a reinterpretarii clauzelor contractuale, scrie Alexandra Popa pe Conso.ro.

Judecatoria Focsani a admis actiunea unui client al BCR care reclama modul prin care i s-a actualizat rata dobanzii in cazul unui credit de nevoi personale cu ipoteca, in euro, contractat in noiembrie 2007. In plus, clientului i-a fost redus comisionul platit lunar, prin aplicarea procentuala la sold, si nu la valoarea initiala a creditului.