Statele Unite au anuntat duminica ca vor sustine ideea unui nou imprumut din partea Fondul Monetar International pentru Grecia si au salutat acordul incheiat intre clasa politica greaca si Uniunea Europeana pentru continuarea reformelor economice in aceasta tara.

"Salutam programul de reforma economica convenit intre prim-ministrul grec si partidele de coalitie si afirmarea publica a sprijinului din partea principalelor economii europene", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, intr-un comunicat de presa, scrie AFP.

"Statele Unite incurajeaza FMI sa sprijine acest acord", a adaugat oficialul.

Partenerii Greciei din Zona euro, ministrii de Finante se vor intalni luni la Bruxelles unde vor trebui sa convina asupra unei solutii pentru a evita intrarea Grecie in faliment.

FMI, care a acordat in mai 2010 un imprumut de 30 de miliarde de euro Atenei, ca parte a unui plan de salvare international de 110 miliarde de euro, nu a pomenit in ultimele luni cu privire la eliberarea unui nou imprumut. Statele sale membre au, de altfel, pareri diferite daca sa finanteze in continuare o tara care nu si-a indeplinit toate angajamentele.

Statele Unite ale Americii, cel mai mare actionar al Fondului, au o putere de vot suficient de mare in cadrul institutiei din Washington pentru a bloca orice decizie.