Ministrul japonez de finante, Jun Azumi, a declarat ca Japonia si China vor ajuta la rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa prin intermediul Fondului Monetar International, dar dupa ce statele din Zona Euro iau masuri in acest sens, informeaza Bloomberg.

"Noi impartim ideea ca Europa trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a crea un zid de aparare mai puternic. De asemenea, suntem de acord sa actionam impreuna daca FMI va cere Japoniei, Chinei si SUA o crestere a capacitatii de imprumut", a spus Azumi reporterilor, duminica, dupa intalnirea pe care acesta a avut-o cu vicepremierul chinez, Wang Qishan.

Aceasta intalnire a apropiat si mai mult primele doua economii ale Asiei, in continuarea intentiei incepute in luna decembrie, cand a avut loc vizita primului ministru Yoshihiko Noda la Beijing. Insa intre cele doua state exista si tensiuni periodice cu privire la granitele lor maritime.

Japonia si China si-au manifestat in continuare disponibilitatea de a participa la pachetul financiar dedicat Greciei, in valoarea de 130 de miliarde de euro, ceea ce a adus optimism pe pietele europene.

In plus, in urma vizitei de anul trecut, cand Noda s-a intalnit cu premierul Chinei, Wen Jiabao, Japonia a stabilit sa achizitioneze titluri de stat chineze in valoare de 10 miliarde de dolari, alaturandu-se astfel Coreei de Sud si Thailandei, in incercarea de a-si diversifica rezervele valuare.

FMI a propus luna trecuta o crestere a resurselor sale de imprumut cu 500 de miliarde de euro pentru a sprijini economia globala impotriva potentialelor deteriorari generate de criza datoriilor din Europa.

Oficialii americani au precizat ca SUA nu este pregatita sa-si majoreze participarea, insa Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei, a cerut Fondului sa sprijine planul Greciei de a-si reduce cheltuielile, spunand ca este "un pachet de reforme foarte puternic si foarte dificil care trebuie sa aiba suportul comunitatii internationale si al FMI."

Uniunea Europeana isi doreste ca G20 sa aprobe acordarea mai multor resurse financiare catre FMI pentru ca acesta sa lupte cu criza financiara globala, conform unui document pregatit pentru intalnirea ministrilor de finante si guvernatorilor de banci centrale din cele mai puternice 20 de economii ale lumii, programata pentru 25-26 februarie.

Dupa intalnirea dintre Azumi si Xie Xuren, ministrul de finante al Chinei, oficialul japonez a cerut ca rolul yuanului sa fie reanalizat, afirmand ca "incertitudinea din pietele financiare globale prezinta oportunitati pentru reforma ratei de schimb a yuanului. China trebuie sa profite de aceasta oportunitate pentru a folosi intreaga banda de tranzactionare a yuanului si sa imbunatateasca flexibilitatea acestuia. "

In timp ce China acorda o fluctuatie maxima de 1% fata de dolarul american (0,5 procente in sensul aprecierii, si 0,5 procente in sensul deprecierii in raport cu paritatea centrala), yuanul nu a fluctuat mai mult de 0,15 procente in aceasta luna, conform datelor Bloomberg.

Criza europeana a inghetat cererea de export atat din China cat si din Japonia, iar oficialii ambelor state au raspuns semnalelor de incetinire a ratei de crestere economica. Banca centrala a Chinei a decis in 18 februarie reducerea rezervelor minime obligatorii, iar Banca Japoniei a crescut achizitia de active cu 126 de miliarde de dolari.

De asemenea, Wen si Noda au hotarat in decembrie sa promoveze tranzactionarea directa intre yuan si yen, fara a mai folosi ca moneda intermediara dolarul american, pentru a dezvolta o piata pentru schimbul valutar si pentru a reduce costurile companiilor.