Ministrii de Finante ai UE sunt asteptati sa aprobe, marti, noile reglementari prin care tarile membre ale zonei euro vor fi fortate sa depuna la Bruxelles proiectele lor de buget pentru a fi verificate, inainte ca acestea sa fie aprobate de parlamentele nationale, scrie Financial Times.

Sursa citata mentioneaza ca a obtinut un proiect al pachetului de masuri prin care Comisia Europeana va primi si atributii ce-i vor permite sa trimita echipe de supraveghetori in tarile supuse unor programe de bailout si chiar sa plaseze experti tehnici in ministerele nationale. Regulile ar permite CE sa adopte, in cazul Irlandei si Portugaliei, monitorizari la fel de dure precum cea care urmeaza sa fie impusa Greciei saptamana aceasta.

Potrivit FT, noile reglementari extind puterile atribuite Comisiei la inceputul acestui an si ii permit sa dicteze modificari la nivelul politicilor fiscale si al cheltuielilor bugetare in tarile zonei euro care au incalcat limitele de datorie si deficit ale UE - mai precis, in 14 dintre cele 17 state membre ale zonei euro.

  • Noile reguli au drept scop sa previna incalcarea regulilor de catre tarile membre si sunt descrise drept inca un pas spre crearea unei "uniuni fiscale"  care sa insoteasca uniunea monetara a zonei euro.
  • Proiectul obtinut de FT cere guvernelor din zona euro sa se "consulte" cu CE si cu alte tari membre inainte de a adopta orice "planuri majore de reforma a politicilor fiscale", ce ar putea afecta zona euro. Tarile eurozonei ar fi obligate, de asemenea, sa transmita si planurile pentru licitatii de obligatiuni suverane.
  • Comisia ar avea autoritatea sa publice orice schimbari ar recomanda, ceea ce ar creste presiunea asupra capitalelor din zona euro. CE ar putea, chiar, recomanda unui guvern sa rescrie complet o lege a bugetului.

Financial Times noteaza ca masurile legislative pot fi modificate la intalnirea de marti a ministrilor de Finante si ca Parlamentul European trebuie, la randul sau, sa le discute.