La masa negocierilor s-au asezat pe rand. Oficialii greci, in frunte cu premierul Papademos si ministrul de Finante Venizelos, apoi reprezentantii Troikai si in cap de masa, reprezentantii creditorilor privati. Adica cei ai bancilor, reprezentati de Josef Ackermann, CEO Deutsche Bank. Dupa 11 ore de discutii, "salvarea" a fost batuta in cuie. Greciei i se vor da bani ca sa-i poata restitui apoi bancilor si Troikai. Se cheama ca grecii au fost salvati.

Urmeaza tigara de dupa. Si trecerea la strategia viitorului plan de salvare a Greciei. Pentru ca in curand va fi nevoie de el.

Cand o banca imprumuta o persoana fizica sau o companie, iar cel imprumutat nu restituie imprumutul, este executat silit si inclus pe o lista neagra, fiind evitat de orice institutie financiara. Cand imprumutatul este o tara, lucrurile stau exact pe dos. Se fac eforturi pentru a-i imprumuta si mai mult, daca sa poate la dobanzi si mai mari, iar la scadenta refaci operatiunea. Pe masura ce se sufoca si mai tare, ii vinzi tot mai scump punga de aer.

Citeste aici Comunicatul Eurogrupului legat de actualul plan de salvare a Greciei

Pietele reactioneaza favorabil la asemenea operatii "gura la gura" Cursul euro a urcat in primele zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari. Tensiunea din strazile Atenei, aparent scade. Vin banii, cum sa nu te bucuri? E un succes al Guvernului, care a "convins" creditorii....

Dar ceea ce acum cateva luni parea de neconceput, acum apare tot mai evident: se cere instituirea unei tutele straine asupra Finantelor elene. Primul care a venit cu "oferta" a fost ministrul olandez al Finantelor. Jan Kees de Jager, in mijlocul negocierilor. Propunerea lui a produs fiori pe spatele lui Venizelos. "Cand vezi derapajele banilor publici, este probabil necesar acest lucru", a pus ministrul olandez cartile pe masa. Oricum, a mai continuat de Jager, ar fi mult mai bine daca Troika si-ar stabili un cartier general la Atena, nu sa vina din cand in cand sa verifice conturile natiunii. "Noi trebuie să ne asiguram că fiecare promisiune va fi împlinită in detaliu", a insistat ministrul olandez.

Citeste si Grecia se pregateste sa stearga peste 100 miliarde euro din datoria sa externa. Cum se "sterg" banii si cine castiga de pe urma operatiunii?

De Jager n-a vorbit aiurea. A continuat o idee lansata in week-end de unul dintre cei mai respectati ministri din Europa, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble. El a cerut in mod direct grecilor - mai exact lui Papademos si Venizelos sa li se permita germanilor sa isi trimita cativa colegi pentru a-i "ajuta" la consolidarea administratiei fiscale elene. Propunerea lui Schauble a fost taxata drept o insulta la adresa suveranitatii nationale de catre cotidianul elen Kathimerini. Ziarul citează, de asemenea si alţi oficiali germani care au "sfătuit Grecia sa accepte un ajutor european pentru a construi o administraţie publică eficientă."

Drept e ca Finantele grecesti sunt in pana de bani. Anul trecut s-a colectat la buget cu un miliard de euro mai putin decat convenisera in acord. Anul acesta, tinta de 2 miliarde pare la randul ei compromisa.

  • Scurt remember: Grecia nu avea ce cauta in zona Euro. A intrat, sa-i fie de bine. A fost lasata sa ajunga la marginea prapastiei, iar acum i se vinde cate un capat de franghie pe foarte multi bani. Pe masura ce aluneca tot mai jos, pretul franghiei creste. In mod normal, Grecia ar trebui lasata sa iasa din Eurogrup. Partea proasta e ca bancile care au imprumutat-o si continua sa o imprumute, ar pierde  foarte multi bani.

Potrivit cifrelor publicate luni de către Banca Centrală a Greciei, prabusirea economiei în recesiune continua cu o viteza ingrijoratoare. Se estimeaza o scadere de 7% in 2012. Rata şomajului atinge 20,9% din forţa de muncă, iar in randul tinerilor de sub 25 de ani, cifrele sunt duble. In capitala, aproximativ 20.000 de oameni si-au pierdut casele în cursul anului trecut. Numarul apelurilor la centrele de consiliere anti-suicid s-au dublat. Doar turismul a crescut cu 9,45% in 2011 fata de 2010, dar nu e clar daca a crescut in mod real sau doar au mai iesit la lumina din economia informala.

Citeste si Istoria crestineasca a falimentelor Greciei