Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

ANRE: Ponderea importurilor de gaze pentru consumatorii industriali a ajuns la 67%

Ponderea importurilor de gaze pentru consumatorii industriali a ajuns la 67%, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. Potrivit acesteia, este vorba despre o pondere record pentru luna februarie, in ce priveste consumatorii industriali. Pentru consumatorii casnici si termocentralele care livrează căldură pentru populaţie, ponderea este stabila de 8%. Romgaz a anuntat vineri ca importurile au fost suplimentate in luna februarie cu 40% din cauza cresterii cererii de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute. Pe de alta parte, preturile gazelor din import s-au redus la 460 de dolari mia de metri cubi in aceasta luna, au declarat pentru HotNews.ro surse din sectorul energetic. Potrivit acestora, reducerea preturilor este consecinta schimbarii din partea Gazprom a formulei de calcul, in urma presiunilor puternice venite din partea clientilor sai europeni. Directorul executiv adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat ca a ajustat parametrii formulei de formare a pretului la livrarile de gaze, ceea ce a dus la o reducere a preturilor cu o medie de 10%.

Noile reguli ce ar permite UE sa verifice bugetele nationale in zona euro urmeaza sa fie adoptate marti

Noile reguli ce ar permite Uniunii Europene sa verifice bugetele nationale in zona euro urmeaza sa fie adoptate astazi. Ministrii de Finante ai Uniunii Europene vor discuta aceste reglementari, prin care tarile membre ale zonei euro vor fi fortate sa depuna la Bruxelles proiectele lor de buget, pentru a fi verificate, inainte ca acestea sa fie aprobate de parlamentele nationale. Financial Times scrie ca a obtinut un proiect al pachetului de masuri, prin care Comisia Europeana va primi si atributii ce-i vor permite sa trimita echipe de supraveghetori in tarile supuse unor programe de bailout si chiar sa plaseze experti tehnici in ministerele nationale. Regulile i-ar permite Comisiei sa adopte, in cazul Irlandei si Portugaliei, monitorizari la fel de dure precum cea care urmeaza sa fie impusa Greciei saptamana aceasta. Potrivit Financial Times, noile reglementari extind puterile atribuite Comisiei la inceputul acestui an si ii permit sa dicteze modificari la nivelul politicilor fiscale si al cheltuielilor bugetare in tarile zonei euro care au incalcat limitele de datorie si deficit ale Uniunii Europene - mai precis, in 14 dintre cele 17 state membre ale zonei euro. Aceste masuri legislative pot fi modificate la intalnirea de astazi a ministrilor de Finante, iar Parlamentul European trebuie, la randul sau, sa le discute.

Bundesbank: Ipoteza unei relansari rapide a cresterii a devenit mai probabila. Perspectiva economica s-a imbunatatit sensibil

"Perspectivele pentru economia germana s-au imbunatatit din nou", a anuntat banca centrala germana, in raportul sau lunar pentru februarie. Institutia a reamintit, insa, ca riscurile generate de criza din Zona Euro vor continua sa persiste in primul trimestru. "Ipoteza unei relansari rapide a cresterii a devenit mai probabila" in raport cu ultimele previziuni, care datau din decembrie, noteaza banca centrala germana. Aceasta estima la finalul anului o crestere a Produsului Intern Brut de 0,6% in 2012 si de 1,8% in 2013.

Iranul ameninta ca va stopa exporturile de petrol catre mai multe tari europene. Italia, Spania si Grecia ar avea cel mai mult de suferit, in acest caz

Iranul ameninta ca va stopa vanzarile de petrol catre alte state europene, asa cum a procedat deja cu Franta si Marea Britanie, daca Uniunea Europeana va continua "actiunile ostile" impotriva Teheranului. Anuntul a fost facut de presedintele companiei nationale iraniene a petrolului. Acesta a mentionat in mod special Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Olanda. In cazul Frantei si al Marii Britanii, anuntul iranian este unul mai mult simbolic, in conditiile in care cele doua tari stopasera orice import de petrol iranian in perspectiva embargoului pe care Uniunea Europeana urmeaza sa-l impuna incepand cu 1 iulie. Dar Italia, Spania si Grecia, principalele beneficiare ale exporturilor iraniene spre Europa, ar putea suferi daca Teheranul isi pune in practica amenintarea.