In Grecia, discursul public a fost miercuri inflamat de un nou scandal dupa ce presedintele Agentiei Nationale privind Spalarea Banilor a confirmat ca in luna mai 2011 un deputat elen ar fi virat din contul unei banci locale un milion de euro intr-o banca elvetiana. Numele deputatului nu a fost facut deocamdata public, dar atat presa cat si membrii comitetului de Audit din Parlament au solicitat oficial dezvaluirea identitatii "milionarului", scrie presa greaca de miercuri.

Cotidianul de business Expres.gr scrie ca Panagiotis Nikoloudis, seful Agentiei privind Spalarea Banilor a primit o solicitare oficiala din partea vicepresedintelui Parlamentului, Evanghelor Argyris, pentru a dezvalui identitatea parlamentarului.

Luna trecuta, depozitele au scazut cu doua miliarde de euro, deoarece clientii isi retrag banii pentru a-si achita taxele majorate, informeaza Agerpres citand publicatia elena, care adauga ca aproximativ 70%-80% din banii care au iesit din sistemul bancar au fost folositi pentru plata diverselor taxe impuse anul trecut in Grecia.

Fara a cita sursa informatiilor, Kathimerini precizeaza ca nu mai mult de 1% din depozite au fost trimise in strainatate.

De la inceputul lui 2011, depozitele la banci ale persoanelor fizice si juridice din Grecia au scazut cu 20,9 miliarde euro, adica 10,2%. Din ianuarie 2010, cand a inceput criza datoriilor din Grecia, depozitele au scazut cu 48,8 miliarde euro, adica 20,5%.

Reducerea valorii depozitelor a inrautatit criza lichiditatilor, cu care se confrunta bancile din Grecia, care sunt dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana, deoarece nu se mai pot imprumuta de pe piete din cauza crizei datoriilor suverane cu care se confrunta Grecia.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).