Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din tarile membre G20 se intrunesc sambata si duminica in Mexic pentru a discuta despre criza datoriilor publice, la mai putin de o saptamana dupa finalizarea ajutorului acordat Greciei, relateaza AFP.

Agentia de presa scrie ca datorita scaderii tensiunii ce a urmat deciziei privind Grecia, bancherii din principalele state dezvoltate si emergente ale lumii, reprezentand in prezent in jur 85% din PIB la nivel mondial, pot privi cu o mai mare seninatate spre problemele nerezolvate inca, precum reformele structurale si fiscale care sa corecteze dezechilibrele ce au generat criza, premisele reluarii cresterii economice si crearea unor “ziduri de aparare” care sa protejeze de efectele contagiunii.

Pentru Statele Unite “recuperarea este inca fragila, vulnerabila la socuri, iar statele G20 trebuie sa fie active si vigilente pentru a face fata riscurilor posibile”, a declarat miercuri Lael Brainard, secretarul adjunct al Trezoreriei americane. Pentru SUA “criza din zona euro reprezinta principalul risc pentru cresterea economica globala si, bineinteles, pentru recuperarea noastra”.

“In Mexic, vom discuta cu partenerii nostri din G20 punerea in aplicare a unui plan care sa cuprinda angajamente concrete prin care statele membre sa obtina o crestere economica puternica, durabila si echilibrata”, a subliniat Brainard.

Europenii spera ca prin aceasta reuniune sa se ajunga la o intelegere privind cresterea resurselor financiare pe care Fondul Monetar International le are la dispozitie. Acestea vor fi folosite ulterior pentru a ajuta zona euro si pentru a oferi o solutie durabila la criza datoriilor.

Statele din zona euro s-au angajat deja in decembrie 2011 sa furnizeze 150 de miliarde de euro catre FMI, sub forma de imprumuturi bilaterale. Ele spera ca si tarile emergente, care inca sunt rezervate in aceasta hotarare, sa accepte o crestere a resurselor FMI pentru a evita riscul de contagiune al crizei europene.

Mexicul, presedintele in exterciiu al G20, doreste sa se concentreze in cadrul intalnirii pe o mai buna reglementare a bancilor si a organismelor financiare.

“Aceasta este o tema importanta pentru Mexic. Noi am trecut prin criza din anii 1994-1995, am tras invatamintele necesare si am intarit supravegherea si reglementarea din sistemul nostru bancar in asa maniera incat nu a mai fost afectat cu adevarat de criza financiara internationala”, a spus Miguel Messmacher, seful departamentului de planificare economica al ministerului de finante.

Printre alte teme de discutie pe care Mexicul doreste sa le abordeze sunt piata materiilor prime, piata energiei, dar si chestiunea “economiei verzi”, a subliniat Messmacher.

La reuniunea din Mexic sunt asteptate putine decizii insa, aceasta prezentandu-se mai mult ca o intalnire pregatitoare pentru intrunirea din luna aprilie a ministrilor din finante si, mai ales, pentru Summitul G20 care va avea loc in luna iunie, la Los Cabos (in nord-vestul Mexicului).