China a legat ajutorul pe care il poate oferi, si de care europenii au nevoie in rezolvarea crizei datoriilor suverane, de doua investigatii lansate de Uniunea Europeana impotriva statului asiatic, privind practicile de dumping si de subventionare, a comunicat Ministerul de Comert de la Beijing pe site-ul sau de Internet, joi, citat de AFP.

Uniunea Europeana a lansat pe 21 decembrie o ancheta antidumping asupra importurilor de otel acoperit cu diferite materii organice din China, la care s-a adaugat apoi si o investigatie privind subventionarea aceluiasi produs.

“Desi economia mondiala nu a trecut de criza financiara si multe tari sunt dominate de criza datoriilor suverane, toate statele ar trebui sa adopte o atitudine cooperativa, deschisa si toleranta pentru a depasi aceasta perioada”, afirma ministerul chinez.

“Prin investigatia europeana impotriva subventionarii se transmite in exterior un semnal gresit, protectionist, care nu doar ca arunca o umbra asupra schimburilor comerciale dintre UE si China, ci va afecta si eforturile comune chinezo-europene de a raspunde crizei datoriilor”, afirma ministerul in comunicat, exprimandu-si “nemultumirea puternica”.

China dispune de cele mai mari rezerve valuare din lume, care se ridicau la finalul lunii decembrie la aproximativ 3.200 miliarde de dolari, si a dat de inteles in numeroase randuri ca poate utiliza o parte din aceste rezerve pentru a participa la fondul de salvare european.