Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana: Cresterea economica pentru Romania in 2012 este estimata la 1,6%

Comisia Europeana a publicat joi previziunile privind cresterea economiei Uniunii Europene in anul 2012. Dupa ce economia a incetinit in ultimul trimestru al anului 2011, contractia este asteptata sa se extinda si in primele doua trimestre din 2012, o crestere modesta fiind previzionata pentru a doua jumatate a anului. Romania are previzionata o crestere de 1,6% fata de anul 2011 si se gaseste pe pozitia a patra in UE dupa rata de crestere asteptata in 2012, in urma Poloniei (2,5%), Lituaniei (2,3%) si Letoniei (2,1%). Cele mai mari scaderi sunt previzionate pentru Grecia (-4,4%), Portugalia (-3,3%) si Italia (-1,1%). In ansamblu, zona euro va avea o scadere de 0,3 procente, in timp ce Uniunea Europeana are previzionata o rata de 0%. Comisia mentioneaza ca perspectiva de crestere este conditionata de incetinirea economiei globale, care va slabi cererea de exporturi, de nivelul scazut al increderii consumatorilor si investitorilor.

Clauze minime obligatorii in contractele telecom incepand cu 25 februarie 2012: Clientii trebuie sa poata opta si pentru contracte de cel mult 12 luni/Vitezele de internet trebuie mentionate in contracte si pe site-urile furnizorilor

Data de 25 februarie aduce clauze noi in contractele de servicii de comunicatii electronice incheiate cu utilizatorii finali persoane fizice: clientii vor putea opta si pentru contracte cu durata de cel mult 12 luni, iar vitezele pentru internet trebuie mentionate atat in contract, cat si pe site-ul furnizorilor, a anuntat joi Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In privinta serviciilor de internet, contractele trebuie sa contina date precum viteza nominala/maxima de transfer a datelor, viteza minim garantata, daca este cazul, sau intarzierea si variatia intarzierii de transfer. Totodata, in cazul in care utilizatorii finali persoane juridice doresc sa beneficieze de servicii de comunicatii electronice in conditiile oferite consumatorilor, furnizorii au obligatia sa dea curs solicitarilor acestora. In ceea ce priveste clauzele contractuale, potrivit noilor reglementari, operatorii au obligatia de a include anumite informatii in contracte. "Aceste informatii vor permite abonatilor, de exemplu, sa afle daca furnizorul le va restrictiona accesul catre anumite site-uri sau aplicatii de pe internet, daca le va coda telefonul in reteaua sa sau daca le va limita viteza de transfer dupa atingerea unui anumit volum al traficului", se arata in comunicatul Autoritatii de reglementare in comunicatii. Conform ANCOM, aceste modificari se aplica atat contractelor incheiate incepand cu 25 februarie 2012, cat si contractelor aflate in derulare, furnizorii avand obligatia de a le modifica, precum si de a informa abonatii despre acest lucru. Utilizatorii aflati in perioada minima contractuala nu vor putea invoca insa aceste modificari pentru a solicita rezilierea contractului fara plata penalitatilor. In schimb, Autoritatea poate sanctiona furnizorii de servicii de comunicatii electronice pentru neincluderea in contracte a acestor clauze minime obligatorii. Pentru solutionarea unor eventuale litigii, utilizatorii se pot adresa ANCOM.

Consiliul Concurentei a autorizat infiintarea complexului energetic Oltenia

Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica ce se va realiza prin infiintarea Complexului Energetic Oltenia, ca urmare a fuziunii dintre Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Trei dintre cele patru societati comerciale care vor fuziona -Complexul Energetic Craiova S.A., S.C. Complexul Energetic Rovinari S.A. si S.C. Complexul Energetic Turceni S.A.- au ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea de energie electrica, iar Societatea Nationala a Lignitului Oltenia S.A. are ca principal obiect de activitate extractia si prepararea carbunelui inferior, transportul si comercializarea acestuia. In urma analizei operatiunii de concentrare economica, Consiliul Concurentei a constatat ca nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea acesteia cu mediul concurential normal si nu se creeaza sau consolideaza o pozitie dominanta.