La sfarsitul lunii ianuarie, potrivit datelor BNR, restantele la banci au crescut cu 0,98 miliarde lei comparativ cu decembrie, si cu 5,5 miliarde lei comparativ cu ianuarie 2011, soldul total al restantelor ajungand astfel la 23,3 miliarde lei, sau 9,93% din soldul total de credite. De remarcat ca este cea mai mare crestere lunara din ultimele 16 luni, iar aproape 90% din crestere s-a datorat majorarii restantelor la creditele in valuta, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Sunt considerate restante creditele care, in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, inregistreza intarzieri la plata de cel putin o zi.

Pe monede, situatia se prezinta in felul urmator:

- la creditele in moneda nationala, restantele au crescut in ianuarie cu 111 milioane lei si au ajuns la 9,4 miliarde lei, sau 11.65% din totalul soldului de credite acordate in lei. Pe judete – cele mai mari ponderi se inregistreaza in Salaj (23%), Bistrita-Nasaud (21,1%) si Suceava (20,6%), iar cele mai mici ponderi se inregistreaza in Gorj (5,6%), Teleorman (7,5%) si Vaslui (8,7%). In Bucuresti, ponderea creditelor restante este de 9,5%.

- la creditele in valuta, restantele au crescut cu echivalentul a 0.87 miliarde lei si au ajuns la 12,9 miliarde lei, respectiv 8,97% din totalul soldului de credite. Cea mai mare parte a acestei cresteri s-a datorat majorarii cu 0,68 miliarde lei a restantelor inregistrate in Bucuresti. Pe judete – cel mai rau stau Alba (15,2%), Ialomita (14%) si Arad (13,6%), iar cel mai bine Dambovita (1,9%), Teleorman (2,7%) si Tulcea (3,4%).

Deocamdata nu stim cum se distribuie intre populatie si companii aceasta crestere, insa in decembrie, companiile erau responsabile pentru aproximativ 62% din totalul restantelor la banci.

Citeste in intregime si comenteaza pe Businessday.ro.