Cresterea datoriei publice a Statelor Unite este o catastrofa care se anunta pentru intreaga lume, daca Washingtonul nu actioneaza pentru a rezolva problema, a afirmat sambata directorul general al Institutului Finantelor Internationale, Charles Dallara, citat de AFP.

"Daca privim deficitul bugetar american, nu ne putem impiedica sa avem sentimentul ca un grav accident se anunta. Nu doar un accident grav pentru Statele Unite, ci pentru lumea intreaga", a spus seful acestei organizatii bancare mondiale.

"Tarile care ocazional se dovedesc imature in capacitatea lor de a gestiona afacerile economice atat de bine pe cat ar trebui, si aici sunt incluse majoritatea dintre ale, vor descoperi ca intreaga lume se confrunta cu riscuri", a afirmat Dallara, in cadrul unei conferinte de presa organizate in marja summitului G20 din Mexic.

"Pentru ca aceste tari vor astepta ca pietele sa le arunce in fata o galeata de apa rece. Si stim ca atunci cand acest lucru se intampla nu e doar o galeata de apa rece pentru acea tara, este una pentru economia mondiala", a explicat el.

Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, datoria public a Statelor Unite a depasit in 2011 produsul intern brut al celei mai economii a lumii si ar urma sa ajunga la peste 107% din PIB in acest an.

Biroul pentru Buget al Congresului SUA (CBO), un organism independent, apreciaza ca presedintele Barack Obama isi va termina primul mandat aliniind patru exercitii bugetare cu un deficit mai mare de 1.000 de miliarde dolari.

Deocamdata, insa, datoria americana ramane un plasament privilegiat pentru investitorii din intreaga lume, permitand Washingtonului sa se imprumute la dobanzi extrem de mici.