Cei mai bogati 70 de membri din legislativul chinez si-au sporit bogatia anul trecut mai mult decat toti cei 535 membri ai Congresului american, presedintele Barack Obama si cei noua judecatori ai Curtii Supreme de Justitie, informeazaBloomberg.

Venitul net al celor mai bogati 70 delegati din Congresul National al Poporului (CNP) din China, care isi deschide sesiunea anuala pe 5 martie, a ajuns la 565,8 miliarde de yuani (89,9 miliarde de dolari) in anul 2011, in crestere cu 11,5 miliarde de dolari fata de anul 2010, conform datelor publicate in Raportul Hurun, care urmareste evolutia bunastarii din China.

Aceasta crestere este mult peste veniturile nete ale celor 660 oficiali americani, care au sporit fata de anul 2010 cu 7,5 miliarde de dolari. Hurun este editorul unei reviste care vizeaza consumatorii chinezi de lux, cu sediul la Shanghai. Acesta foloseste informatiile publice disponibile pentru a elabora lista anuala a celor mai bogati oameni din China.

Veniturile obtinute de catre membrii CNP reflecta dezechilibrele care se regasesc in cresterea economica inregistrata in China, unde venitul pe cap de locuitor in anul 2010 a fost de 2.425 de dolari, mai putin decat in Belarus si mult sub cel al Statelor Unite ale Americii, de 37.527 de dolari pe locuitor. Aceste disparitati indica provocarile pe care noua generatie de conducatori din China trebuie sa le infrunte pentru a preveni nelinistile sociale, aparute in principal pe fondul coruptiei.

"Este extraordinar sa vezi acest grad al mariajului dintre bogatie si politica. Cu siguranta arata textura vie a plangerilor raspandite in China despre inegalitatile extreme de venituri care sunt acum in tara", a spus Kenneth Lieberthal, director al John L. Thornton China Center, din cadrul Brookings Institution – Washington.

Congresul National al Poporului, a carui intrunire anuala se va desfasura timp de o saptamana si jumatate, este cel mai mare corp guvernamental din China. Numarul total de membri ai CNP se ridica la 3000, cel mai mare parlament din lume. Acestia sunt deseori ridiculizati, fiind considerati cu putere mare de jure, dar putina putere de facto, si avand in componenta pe unii dintre cei mai puternici politicieni si executivi, care controleaza provinciile in care au resedinta si au un cuvant greu de spus in propunerile legislative, cum ar fi impunerea unei taxe pe proprietate la nivel national.

Zong Qinghou, membru in CNP, este detinatorul producatorului de bauturi Hangzhou Wahaha Group si cea de-a doua persoana ca bogatie din China, cu o avere a familiei de 68 miliarde de yuani. La fel si Wu Yajun, conducatoarea companiei Longfor Properties din Beijing, a carei familie are o avere de 42 miliarde de yuani, conform Raportului Hurun.

Fostul presedinte chinez Jiang Zemin a fost cel care a facut presiuni pentru includerea antreprenorilor bogati din sectorul privat in Partidul Comunist, in urma cu un deceniu. In prezent, antreprenorii au dobandit acces la liderii partidului care fac parte din CNP.

Ce-a de-a treia persoana ca bogatie din CNP, magnatul din sectorul componentelor auto, Lu Guangiu, a calatorit luna aceasta alaturi de vicepresedintele Xi Jinping in SUA, si s-a intalnit cu vicepresedintele american, Joseph Biden, si cu Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.

"Bogatii din China au stimulente puternice pentru a intra in sistem datorita slabiciunilor din legislatie si a drepturilor de proprietate. A fi membru al CNP inseamna ca un rival politic sau comercial nu poate sa fie trimis cu usurinta in inchisoare sau sa aibe confiscata proprietatea", a mentionat Victor Shih, profesor la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois, care studiaza politica si finantele chineze.

Chinezul de rand a beneficiat si el de cresterea economiei Chinei, care a depasit Japonia si a devenit cea de-a doua economie a lumii in anul 2010. De la introducerea politicilor de liberalizare a pietei, China a reusit sa scoata din saracie 300 de milioane de persoane, din cei 1,3 miliarde estimati, conform Natiunilor Unite. Cresterea PIB pe locuitor in China a fost de 9,8 procente la sfarsitul anului 2010, iar fata de anul 2000 veniturile per capita s-au dublat, arata rapoartele Bancii Mondiale.