Primul ministru portughez a salutat progresul exporturilor, spunand luni ca acestea au depasit criza in ciuda indoielilor asupra capacitatii Portugaliei de a-si relansa economia, relateaza AFP.

"Sectorul exportator a depasit criza si asteapta cu rabdare si restul economiei noastre", a mentionat Pedro Passos Coelho in deschiderea unui salon international dedicat alimentatiei.

Guvernul portughez de centru dreapta mizeaza pe exporturi pentru a relansa economia nationala, care a primit in mai 2011 un ajutor financiar de 78 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Portugalia, care a reusit anul trecut sa isi reduca deficitul sau comercial cu 25%, a inregistrat un progres al exporturilor de 15%, a creat de curand un "Consiliu strategic de internationalizare a economiei", aflat in autoritatea primului-ministru si are ca scop sprijinirea exporturilor.

"Eu cred ca sectorul exportator va fi responsabil de recuperarea noastra din anul 2013", a adaugat Coelho, admitand ca ratele mici de crestere ale economiilor din zona euro ar putea sa ii afecteze negativ pe exportatorii portughezi. In plus, programul de reforma si de austeritate la care s-a angajat guvernul in schimbul ajutorului financiar primit in 2011 risca sa constranga dezvoltarea economiei.

Conform ultimelor previziuni ale Comisiei Europene, economia portugheza va avea o contractie de 3,3% in acest an, cea de-a doua scadere ca dimensiune dupa Grecia, in timp ce somajul este asteptat sa ajunga la finalul acestui an la nivelul record de 14%.

Aceste previziuni sumbre pot alimenta temerile asupra necesitatii Portugaliei de a apela fie la inca un ajutor financiar, fie la extinderea primului acord, fie la o restructurare a datoriei publice, asemanatoare Greciei.