Guvernul austriac va interveni pentru a ajuta banca OVAG (Volksbank) aflata intr-o situatie dificila, preluand o participatie in capitalul sau. Masura va fi finantata din impozitarea mai mare a bancilor, a anuntat luni Ministerul Finantelor.

Guvernul va deveni astfel al doilea mare actionar al bancii, cu o participatie intre 40-49%.

Planul de salvare a fost adoptat de catre Ministerul de Finante in urma negocierilor cu proprietarii Volksbank: grupul OVAG, grupul german de servicii financiare DZ, asiguratorul german Ergo si banca austriaca Raffeisen, a precizat Volksbank intr-un comunicat de presa, invocand "o solutie pentru stabilizarea durabila" a institutiei, scrie AFP.

Statul austriac si proprietarii Volksbank vor injecta in total 480 milioane de euro la care guvernul contribuie cu aproximativ 250 milioane de euro. Banca, care se asteapta la o pierdere de 1,2 miliarde de euro in 2011, a mai primit ajutor de stat in 2009, in timpul crizei financiare.

Volksbank este detinuta in prezent de OVAG (60,8%), DZ Bank (23,4%), Ergo (9,4%) si Raiffeisen (5,7%).

Austriecii de la Volksbank activeaza si in Romania din anul 2000. Volksbank este una din cele mai mari zece banci de pe piata locala, cu active de 4,7 miliarde de euro si 135 de unitati.

Luna trecuta, agentia americana de evaluare financiara Standard&Poor's a retrogradat ratingul de top AAA al Austriei cu o treapta la AA+.