Atat fostul CEO al Volksbank, Gerald Schreiner cat si ex-vicepresedintele Herwig Burgstaller au pierdut procesele intentate Consiliului de Administratie al BNR prin care Banca Centrala le-a retras aprobarea de a exercita responsabilitati de administrare si/sau conducere intr-o banca. BNR a fost reprezentata la procesul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu. Fostul CEO al Volksbank este obligat sa achite 26.829,88 lei (circa 6000 de euro) cheltuieli de judecata catre BNR. Dosarul deschis de fostul vicepresedinte Burgstaller are numarul 7579/1/2010, pronuntarea avand loc zilele trecute, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Bancii Centrale.

"Litigiile care privesc activitatea Bancii Nationale a Romaniei, de autorizare si de supraveghere prudentiala a institutiilor de credit, sunt extrem de rare. SCA Zamfirescu Racoti Predoiu a reprezentat cu succes, pe clientul sau, Banca Nationala a Romaniei in doua astfel de litigii, solutionate favorabil, in mod irevocabil, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de contencios administrativ si fiscal", se arata intr-un comunicat al Casei de avocatura.

In ambele cazuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursurile formulate de catre persoanele fizice care au detinut functii de management in sistemul bancar, cai de atac formulate impotriva hotararilor Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei privitoare la retragerea, fata de acestia, cu titlu de sanctiune, a aprobarii de a exercita responsabilitati de conducere intr-o banca comerciala. Instanta suprema, analizand conditiile de aplicare a acestor sanctiuni, a inlaturat criticile formulate impotriva hotararilor Bancii Nationale a Romaniei, prin intermediul unor hotarari judecatoresti irevocabile.

"Pot spune, fara sa gresesc, ca aceste cauze au ridicat multiple si interesante probleme de drept, gestionate cu succes de echipa noastra specializata in domeniul bancar-financiar, echipa care, in prezent, are in lucru un portofoliu de peste 1.500 de litigii pentru clienti ce reprezinta institutii de credit si institutii financiare nebancare", a declarat Calin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner Zamfirescu Racoti Predoiu.

Volksbank Romania a confirmat in martie 2010 printr-un comunicat de presa despartirea de CEO-ul Gerald Schreiner si de vicepresedintele Herwig Burgstaller. "Volksbank International a decis sa puna in aplicare o schimbare a personalului in cadrul retelei si grupului. Gerald Schreiner isi va folosi vasta experienta profesionala in noua calitate de responsabil pentru dezvoltarea modelului de business in cadrul grupului. Herwig Burgstaller isi va folosi valoroasa expertiza in cadrul bancilor din reteaua VBI. Noii membri ai Directoratului sunt deja numiti si asteapta aprobarea BNR. Acestia sunt manageri experimentati si de succes din cadrul grupului Volksbank", se arata in comunicatul Volksbank.