Summitul liderilor din zona euro, prevazut pentru 2 martie, la finalul summitului european, a fost anulat din cauza reticentelor exprimate de Germania de a discuta despre mijloacele alocate pentru consolidarea zonei euro, au anuntat marti surse europene, citate de AFP.

Presedintele UE, Herman van Rompuy, intentionase sa ii reuneasca pe liderii celor 17 state din zona euro la un pranz de lucru, in cea de-a doua si ultima zi a summitului european din 1 si 2 martie, pentru a discuta despre mijloacele alocate pentru consolidarea zonei euro, potrivit unor documente.

Insa ministrul de finante german Wolfgang Schauble a avertizat ca la aceasta reuniune nu va fi luata in mod obligatoriu o decizie. Potrivit acestuia, Europa are toata luna martie la dispozitie.

Reticentele Germaniei ridica indoieli referitoare la capacitatea Europei de a iesi din criza datoriei suverane.

Discutiile privind Mecanismul European de Stabilitate, care ar urma sa intre in vigoare inca din iulie, se concentreaza asupra cresterii resurselor, pentru moment plafonate la 500 de miliarde de euro capacitate de imprumut.

Summitul din 1 si 2 martie va fi intre altele consacrat semnarii tratatului bugetar, pe care 25 dintre cele 27 de state membre UE au promis sa il adopte (exceptie fac Marea Britanie si Cehia).

Cu aceasta ocazie, Herman van Rompuy ar urma sa fie reconfirmat in functie pentru un al doilea mandat de doi ani si jumatate la presedintia UE si ar urma sa cumuleze aceasta functie cu cea de presedinte al zonei euro, a anuntat o sursa europeana.