Guvernul a aprobat, marti, semnarea de catre Romania a Tratatului pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Intrarea in vigoare a Tratatului va aduce o consolidare fiscala importanta, in anii urmatori, pentru Romania. Tratatul stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.

"In cazul in care se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, exista un mecanism de activare directa, prin care Comisia Europeana sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar apoi, in functie de hotararea acestei instante, poate sa aiba loc o sanctiune financiara de maximum 0,1% din PIB-ul tarii respective", a afirmat Dan Suciu.

  • Purtatorul de cuvant al Guvernului a mentionat ca Romania a obtinut, in urma negocierilor desfasurate, introducerea in Tratat a prevederii care va permite participarea la reuniunile la nivel inalt ale zonei euro, a sefilor de stat sau de guvern din toate statele membre ale UE.  "A fost unul din demersurile la care Romania a tinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului in permanenta, pentru a fi consultata si capabila sa afle in timp util, sa participe la aceste dezbateri legate de sustenabilitatea si coerenta fiscala a Zonei Euro", a precizat Dan Suciu.

Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala a fost semnat, in urma cu o saptamana, de liderii coalitiei, presedintele PSD, Victor Ponta, declarand ca USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat insa ca autoritatile de la Bucuresti se grabesc sa semneze documentul fara sa analizeze consecintele asupra Romaniei.

La jumatatea lunii februarie, la finalul consultarilor pe aceasta tema organizate la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca Tratatul convenit de tarile UE nu este o urgenta a sefului statului, ci trebuie semnat pana la 1 martie, iar Romania nu mai poate intarzia luarea acestei decizii.

La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.