Guvernul a aprobat in sedinta de marti normele metodologice pentru infiintarea inspectiei financiare la companiile de stat, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Potrivit acestuia, va fi o directie care va functiona in cadrul Ministerului Finantelor, nu in cadrul ANAF. De asemenea, vizeaza o serie de aspecte economice, financiare, in cadrul unor entitati de stat: regii autonome, societati comerciale de stat.

  • "S-au clarificat obiectivele de control ale Curtii de Conturi si obiectivele de control ale acestei directii din Ministerul Finantelor (...)Nu vizeaza direct evaziunea fiscala, dar vizeaza un control mai aplicat al utilizarii banilor publici si este parte a acelor masuri despre care premierul a vorbit in urma cu doua saptamani, cand a cerut mai multa atentie in privinta utilizarii banilor publici si campaniei in privinta evaziunii fiscale", a precizat Suciu.

Seful Executivului, Mihai Razvan Ungureanu, a cerut, recent, continuarea ferma a actiunilor de combatere a evaziunii fiscale, cu accent asupra contrabandei cu alcool si cu produse vegetale. "Avem la dispozitie doua surse importante pentru cresterea veniturilor bugetare si a produsului intern brut: accesarea si gestionarea eficienta a fondurilor europene si combaterea evaziunii fiscale. Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", a cerut premierul.