Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, considera ca Grecia este aproape de iesirea in zona euro, in conditiile in care noile masuri de austeritate care ii sunt impuse vor ingreuna recuperarea economica a statului elen, relateaza Bloomberg.

Paul KrugmanFoto: Princeton University

"Daca as conduce o tara periferica, as fi spus ca nu poti parasi" zona euro. Dar, desi este acest lucru este "foarte distrugator", Grecia este "foarte aproape sa ramana fara alternative", a spus Krugman luni, la Lisabona.

Parlamentul german a aprobat in aceeasi zi cel de-al doilea pachet de ajutor pentru Grecia, parte a unui plan stabilit la inceputul acestei luni si care vizeaza stoparea crizei datoriilor. Insa, ministrii de finante din statele G20, reuniti in Mexic in week-end-ul trecut, au respins argumentele aduse pentru cresterea resurselor financiare ale FMI, spunand ca in primul rand zona euro trebuie sa isi majoreze propriile fonduri. Liderii europeni se vor reuni la Bruxelles pe 1 si 2 martie.

Ratingul suveran al Greciei a fost retrogradat ieri la categoria "Default Selectiv" de catre Standard & Poor's. Agentia a degradat ratingul Greciei de la CC, cel de-al doilea nivel superior categoriei Default, dupa ce guvernul a aprobat clauzele cu privire la datorie pentru a obliga investitorii care nu doresc sa se alature schimbului de titluri, conform declaratiei.

Intelegerea cu privire la schimbarea titlurilor va taia 100 de miliarde de euro din datoria totala de 200 de miliarde de euro detinuta de catre creditorii privati.

Retrogradarea vine dupa ce si Fitch a coborat ratingul Greciei la C, in timp ce Moody's a mentionat ca va retrograda statul elen pana la cel mai redus rating.

Grecia a negociat cea mai mare restructurare a datoriei publice din istorie si doreste sa isi reduca datoria la 120% din PIB pana in anul 2020, de la nivelul de 160% anul trecut.

De asemenea, ea trebuie sa respecte conditiile pachetului de salvare in valoare de 130 de miliarde de euro.

Krugman a sustinut ca Portugalia, tara care, alaturi de Irlanda si Grecia, a beneficiat de un plan international de salvare, nu este in aceeasi faza ca statul elen si, "cu noroc, nu va fi niciodata". Totusi, este greu de crezut ca tara va avea acces la finantare pe piete in anul 2013.

"Ce se va intampla in urmatoarele 19 luni? Evenimentele majore care cu siguranta se vor intampla sunt recesiunea din Europa, un faliment fatis categoric al Greciei si o posibila iesire a acesteia din zona euro. Si niciunul dintre acestea nu va usura lucrurile pentru Portugalia."

Krugman a afirmat ca statutul de tara membra a zonei euro s-a dovedit a fi "nefericit", expunand economiile periferice unor "riscuri extreme din care nu se scapa usor".

Laureatul premiului Nobel a mentionat ca masurile de austeritate nu vor ajuta aceste tari: "Putina austeritate este necesara, dar apelul la si mai multa austeritate este distructiv".

In alta ordine de idei, Krugman a afirmat ca Uniunea Europeana nu are nevoie de ajutorul financiar al Chinei, in conditiile in care toate resursele pentru rezolvarea turbulentelor sunt "aici, in Europa".