Romania a atras marti inca 750 milioane de dolari de pe piata din SUA prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni pe 10 ani lansate in luna ianuarie, titlurile avand un randament de 6,45 %, in scadere de la 6,875%, iar oferta a depasit de patru ori suma imprumutata, potrivit Mediafax.Subscrierile au totalizat 3,2 miliarde de dolari.

Titlurile au fost vandute cu un cupon de 6,75% si, luand in calcul prima, randamentul total este de 6,45%. Emisiunea este scadenta la 7 februarie 2022.

Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, valoarea programata a fost intre 500 milioane dolari si un miliard de dolari, iar randamentul indicativ a fost de 6,5%.

Romania a deschis la finalul lunii ianuarie pe piata din SUA o emisiune de obligatiuni pe 10 ani prin care a atras 1,5 miliarde dolari, la un randament de 6,875%.

Potrivit unor dealeri, pe piata secundara aceste titluri erau cotate luni la sub 6,3%, iar dupa anuntul de marti privind redeschiderea emisiunii randamentul a urcat la 6,37%. Astfel, piata se astepta la un randament de 6,37-6,5% in functie de suma atrasa.

Aranjorii principali ai emisiunii au fost Citi, Deutsche Bank si HSBC.

Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu a declarat ulterior operatiunii din ianuarie ca Romania va mai accesa piata SUA in acest an pentru a se imprumuta in dolari, intrucat prima iesire a fost un succes, in urmatoarea emisiune fiind mai putin importanta suma atrasa, cat mai ales perceptia inverstitorilor.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Ministerul Finantelor a imprumutat in primele doua luni din acest an 18,2 miliarde de lei din piata interna, depasind programul anuntat pentru primul trimestru si acoperidu-si deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.

Romania a plasat si in ianuarie 2012pe piata din SUA obligatiuni pe termen de 10 ani in valoare de 1,5 mld. dolari, la o dobanda de 6,87%, sub randamentul asteptat de piata de 7%. Cererea din partea investitorilor a depasit 6 miliarde de dolari, ceea ce arata o buna incredere in economia locala, au declarat pentru HotNews.ro oficiali din Ministerul Finantelor.