Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Dan Suciu: Guvernul a aprobat semnarea Tratatului de guvernanta fiscala UE

Guvernul a aprobat semnarea de catre Romania a Tratatului pentru stabilitate, coordonare si convergenta in Uniunea Europeana, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Tratatul stabileste ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din Produsul Intern Brut. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB. Purtatorul de cuvant al Executivului a declarat ca, "in cazul in care se inregistreaza abateri fata de aceste niveluri, exista un mecanism de activare directa, prin care Comisia Europeana sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar apoi, in functie de hotararea acestei instante, poate sa aiba loc o sanctiune financiara de maximum 0,1% din PIB-ul tarii respective". Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala a fost semnat, in urma cu o saptamana, de liderii coalitiei. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul. Presedintele de onoare al social-democratilor, Ion Iliescu, a afirmat insa ca autoritatile de la Bucuresti se grabesc sa semneze documentul fara sa analizeze consecintele asupra Romaniei. La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Guvernul evita procedurile de infringement prin simplificarea unor proceduri pentru firme

Guvernul a hotarat in sedinta de marti modificarea Legii societatilor comerciale, printr-o ordonanta de urgenta, pentru a elimina riscurile unei proceduri de infringement. "Exista o serie de directive europene pe care Romana nu le-a pus in aplicare si exista, in consecinta, riscul unei proceduri de infringement", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat ca Romania "era intr-o faza de precontencios in privinta acelor directive". Proiectul de ordonanta de urgenta prevede simplificarea unor proceduri de publicitate pentru fuziuni si divizari. De asemenea se refera la simplificarea procedurilor de publicare, legate de constituirea si modificarea actelor constitutive. Astfel, se introduce optiunea paginii proprii de internet a societatii, in locul publicarii obligatorii in Monitorul Oficial, a precizat Suciu. Prin acest proiect se simplifica formalitatile de informare a actionarilor. Astfel, societatea are posibilitatea de a scurta perioada si de a simplifica implementarea operatiunii de fuziune/divizare.

Previziunile lui Paul Krugman pentru urmatoarele 19 luni: Recesiune in Europa, falimentul Greciei si posibila sa iesire din zona euro

Grecia este aproape de iesirea din zona euro, in conditiile in care noile masuri de austeritate care ii sunt impuse vor ingreuna recuperarea economica a statului elen. Previziunile ii apartin lui Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, si au fost lansate dupa ce Parlamentul german a aprobat al doilea pachet de ajutor pentru Grecia. Krugman a sustinut ca Portugalia, tara care, alaturi de Irlanda si Grecia, a beneficiat de un plan international de salvare, nu este in aceeasi faza ca statul elen. "Evenimentele majore care cu siguranta se vor intampla in urmatoarele 19 luni sunt recesiunea din Europa, un faliment categoric al Greciei si o posibila iesire a acesteia din zona euro", a declarat economistul. Laureatul premiului Nobel a mentionat ca masurile de austeritate nu vor ajuta aceste tari.

Germania: Curtea Constitutionala interzice deciziile secrete legate de masurile de salvare in Zona Euro

Judecatorii Curtii Constitutionale din Germania au declarat ilegala mini-comisia de deputati constituita de Bundestag pentru a decide rapid si in secret masurile de salvare din Zona Euro. Anuntul Curtii dispunde insa o exceptie, si anume deciziile privind cumpararea de obligatiuni suverane pe piete. Judecatorii Curtii Constitutionale au considerat ca existenta acestui organism redus, format din 9 membri, incalca drepturile celorlalti 611 parlamentari si constituie "un tratament inechitabil" in privinta acestora. Camera inferioara a parlamentului german a creat in octombrie 2010 un grup de noua deputati, toti membri ai comisiei pentru Buget, insarcinati cu adoptarea deciziilor rapide la solicitarile partenerilor europeni. Ei urmau sa ia hotarari, in cazul unor urgențe, asupra utilizarii Fondului European de Stabilitate Financiara, mecanismul de salvare al Zonei Euro creat in 2010. Presedintele solicitase o procedura mai simpla decat cea presupusa de convocarea intregului parlament si chiar decat o decizie la nivelul comisiei pentru Buget, formata din 41 de parlamentari. Doi deputati din opozitie au reclamat constituirea mini-comisiei la Curtea Constitutionala, apreciind ca aceasta procedura le limiteaza drepturile de parlamentari.