"Populatia Bucurestiului este de 1.678.000 de locuitori. Populatia Bucurestiului, o spun fara ezitare, ne preocupa cel mai mult. De la 1,9 milioane, cati erau inregistrati la recensamantul din 2002, numarul bucurestenilor a scazut cu aproape 300.000. Motivele nu pot fi explicate intr-o maniera clara. Bucurestiul este un catalizator al intrarilor, fiind si o tentatie pentru locuitorii altor judete. In fond, aici sunt generate cele mai multe locuri de munca, veniturile sunt mai mari decat in alte parti. Motivele acestor scaderi: studii in strainatate (chiar daca nu in numar semnificativ), foarte multi au preferat sa isi stabileasca resedinte in zona peri-urbana si s-au mutat acolo. Ilfovul este singurul judet in care populatia stabila creste", a explicat Ilie Dumitrescu, director in cadrul INSSE intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro

Dumitrescu este unul dintre cei mai respectati statisticieni romani, el activand o perioada in cadrul Diviziei Statistice a Organizatiei Natiunilor Unite. "Foarte multi dintre pensionari de asemenea au preferat sa se stabileasca la tara din cauze care tin de costul nivelului de trai. Un alt motiv de o deosebita importanta: in Bucuresti ne confruntam cu fenomentul de respingere a dialogului cu cei care au facut Recensamantul", mai spune statisticianul roman.

"Unii recenzori nu au facut pur si simplu fata. In ultima perioada, o serie de recenzori au "dezertat" din functie din doua motive: volumul de munca fata de compensatia financiara era neatractiv. In Bucuresti ne-am trezit ca a trebuit sa mobilizam resurse suplimentare in proportie de 20-25%. Cateva mii de oameni. Asta a determinat intarzieri in etapa de inregistrare ceea ce risca sa prelungim perioada de recenzare, ceea ce era imposibil", explica Dumitrescu una dintre cauzele care au ingreunat desfasurarea Recensamantului.