China estimeaza o crestere economica de 7,5% in acest an, privind spre o expansiune mai sustenabila inainte de schimbarea liderilor prevazuta in toamna si pe fondul incetinirii economiei globale, relateaza BBC.

Premierul Wen Jiabao a prezentat noua tinta la inceputul Congresului National al Poporului.

In ciuda tintei stabilite de 8% care a caracterizat ultimii 8 ani, China a avut in aceasta perioada ritmuri de crestere mai mari, fapt care a cauzat probleme cu inflatia si a adancit inegalitatile de venituri. Anul trecut, Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 9,2%, in timp ce in anul 2010 a avut o expansiune de 10,4%.

Oficialii chinezi au afirmat ca stabilitatea economica este o prioritate nationala in acest an, chiar daca in toamna este planificata schimbarea liderilor.

''Doresc sa subliniez ca am stabilit o rata mai redusa de crestere economica; noi speram sa orientam oamenii din toate sectoarele sa se concentreze in munca lor pe accelerarea transformarii modelului de dezvoltare economica si sa faca dezvoltarea economica mai sustenabila si eficienta'', a mentionat Wen.

Analistii considera ca pachetul de stimulare introdus dupa criza financiara globala din 2008-2009 a contribuit la bula imobiliara si la cresterea inflatiei. Preturile mai mari, in special cele ale alimentelor, au produs recent neliniste in China.

In anul 2011 inflatia a fost de 5,4%, peste tinta estimata de guvern de 4%. De asemenea, tinta pentru anul 2012 a fost stabilita tot la 4%.

''Economia Chinei intampina noi probleme. Exista o presiune care apasa cresterea economica. Preturile raman la un nivel ridicat. Reglementarea pietei imobiliare este intr-o etapa cruciala'', a adaugat Wen.

O alta tinta importanta stabilita de guvern este cresterea cererii interne, in special a consumului intern, care sa asigure dezvoltarea Chinei pe termen lung. Sprijinirea cererii interne doreste sa compenseze efectele crizei datoriilor suverane din zona euro si incetinirea economiei SUA, care au dus la o scadere a cererii globale pentru exporturile chineze.

Premierul chinez a mentionat ca sunt vizate si masuri care sa asigure o impartire mai echitabila a prosperitatii. In acest sens, guvernul va creste cheltuielile cu serviciile sociale, va spori veniturile pentru grupurile cu venituri scazute sau medii si va sprijini creditarea.