MFP a imprumutat de la inceputul acestui an 18,2 miliarde de lei, depasind programul anuntat pentru primul trimestru si acoperidu-si deficitul nominal estimat pentru 2012 (11,2 miliarde lei). In ianuarie, Finantele au mai imprumutat 1,5 miliarde de dolari iar saptamana trecuta, MFP a plasat tot pe piata din SUA bonduri pe zece ani, in valoare de 750 milioane de dolari, la un randament de 6,45% pe an. Pentru luna martie, institutia condusa de Bogdan Dragoi si-a "bugetat" imprumuturi in valoare de cinci miliarde de lei de la bancile locale, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat. De ce "goana" asta dupa bani? Simt oficialii romani ca vor veni vremuri mai grele cu bani mai scumpi si vor sa se imprumute cat inca dobanzile sunt mici?

Vezi ce spun economistii romani si oficialii MFP.

In 2011, Trezoreria a imprumutat de la bancile locale 51,5 miliarde de lei fata de 41 de miliarde de lei in 2010 prin titluri de stat in lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a imprumutat in acest an 1,4 miliarde de euro fata de 2,5 miliarde de euro in 2010.

  • Melania Hancila: Finantele au imprumutat sume mai mari de pe piata pe fondul amplificarii tensiunilor din Zona Euro si refuzului bancilor de-a incheia un nou "Acord de la Viena"

Melania Hancila, ec.sef Volksbank

Melania Hancila, ec.sef Volksbank

Foto: Hotnews

Conform estimarilor MF, Romania va trebui sa imprumute anul acesta aproximativ 66.2 miliarde lei, suma care include serviciul datoriei publice precum si deficitul bugetar estimat pentru 2012. Serviciul datoriei publice anul acesta va fi mai mare cu 11% comparativ cu 2011, care inseamna o crestere cu aproximativ 6.6 miliarde lei in valoare nominala.

Consider ca Ministerul Finantelor a imprumutat sume mai mari de pe piata datorita cresterii nevoilor de finantare comparativ cu 2011, dar si pe fondul amplificarii tensiunilor din interiorul Zonei Euro precum si refuzului bancilor de-a incheia un nou "Acord de la Viena", care au sporit riscurile asupra refinantarii datoriei publice a Romaniei.

Desi in momentul de fata, aceasta graba a Trezoreriei publice de-a se imprumuta cu sume mai mari decat necesarul pe care singuri si l-au estimat, s-a dovedit nejustificata din punct de vedere al costurilor, insa la momentul acela existau riscuri ca deteriorarea situatiei la nivel european sa puna presiuni asupra radandamentelor platite de statul roman si probabil ca acesta a fost motivul pentru care MF a preferat sa-si constuiasca o plasa de siguranta.

Avand in vedere ca situatia s-a ameliorat in UE si s-au injectat lichiditati consistente in sitemul bancar european, MF a schimbat strategia de finantare si a inceput sa imprumute sume apropiate cu valoarea initiala a emisiunii, punand astfel presiune descendenta asupra randamentelor solicitate de investitori si este posibil ca randamentele sa continue sa scada in continuare, a declarat pentru HotNews.ro Melania Hancila, economistul sef al Volksbank.

  • Laurian Lungu: Se urmareste cresterea rezervelor de lichiditate
    Laurian Lungu
    Foto: HotNews.ro

Obiectivul principal este acela de a creste rezervele de lichiditate ale Ministerul Finantelor Publice, pe un orizont mai indelungat de timp, catre patru luni. Formularea strategiei curente a Ministerului Finantelor Publice in ceea ce priveste managementul datoriei publice beneficiaza si de input-ul FMI/CE/BM. Cresterea rezervelor de lichiditate este o masura potrivita mai ales prin prisma incertitudinii evolutiei economiei in 2012 (vis-a-vis de proiectia de crestere economica pe care este construit bugetul), a declarat Laurian Lungu, proprietar al Macroanalitica.

  • Florin Citu: Partea mai putin buna este ca in continuare se preferea imprumuturile pe termen scurt de pana la un an

Comportamentul Ministerului de Finante din prima parte a acestui an nu este ceva nou. Acelasi lucru s-a intamplat si in 2011 si foarte putin in 2010. Minsterul incearca sa beneficieze de primele luni ale anului in care istoric apetitul pentru risc este mai mare deoarece investitorii au "book-urile" inca goale si incearca sa-si

florin citu

Florin Citu

Foto: Agerpres

definitiveze strategia pentru tot anul.

Daca va uitati nu numai Romania emite foarte mult acum dar si alte tari. Un alt semnal este acela ca si UE vrea sa rezolve problema Greciei cat mai rapid. Romania cred ca a reusit sau va reusi sa acopere o treime din necesarul de finantare al acestui an in primul trimestru. Asta este partea buna.

Partea mai putin buna este ca in continuare se preferea imprumuturile pe termen scurt de pana la un an. Asta inseamna volatilitate in administrarea datoriei publice si riscuri pentru economia reala. Aceste riscuri vin din parte unor socuri negative neprevazute ca cel suferit de Romania in 2008. In acele momente s-ar putea din nou sa fie nevoie de taxe mai mari pentru a acoperi cheltuielile curente, explica economistul Florin Citu

  • Oficial MFP: Vrem sa avem un buffer de lichiditate cat mai mare, pentru cazul in care vor aparea surprize

Explicatia e simpla. Nu vrem sa lasam aceste imprumuturi pe ultima suta de metri, pentru ca nu stim ce intervine in zona Euro si ne da peste cap dobanzile. Acum costurile sunt relativ mici si putem obtine acesti bani fara mare efort. Daca ne cream acum acest buffer de lichiditate, vom sta mai linistiti in restul anului. Ne facem si noi sanie vara, cum face orice gospodar", a declarat pentru HotNews.ro un inalt oficial din MFP.

Dealtfel, una dintre explicatii le-a oferit si presedintele Basescu, recent: "Politica noastra acum e sa schimbam structura datoriei publice. Observati ca au fost emisiuni cu scadenta la 10 ani, inlocuind emisiunile cu scadenta la 6 luni sau un an. Pentru ca presiunea unei datorii mici, dar la termen scurt, e similara cu presiunea unei datorii mari. Poate ca peste 3 ani o sa ne para rau ca am luat dobanzi astfel, dar deocamdata presiunea datoriilor pe termen scurt e mare", a explicat Basescu.