"Nu suntem in principiu impotriva cresterii salariilor bugetarilor, dar nu putem incuraja o eventuala incalcare a Legii Responsabilitatii Fiscal Bugetare" (LRFB), a declarat pentru HotNews.ro Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Potrivit articolului 9 din legea in cauza, nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar. Mai mult, prin Legea salarizarii personalului bugetar, Statul e obligat sa se incadreze intr-un plafon de 7,88% al cheltuielilor de personal in PIB. Si atunci, de unde banii si despre ce sume discutam?

Conform legii salarizarii, se pot stabili majorari salariale anuale (in conditiile respectarii Legii Responsabilitatii, adica nu cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri), astfel incat ponderea in produsul intern brut prognozat a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar sa se reduca progresiv, de la 9,40% in anul 2009 la 8,70% in anul 2010, la 8,16% in anul 2011, la 7,88% in anul 2012, la 7,58% in anul 2013, la 7,34% in anul 2014 si la 7,00% in anul 2015 si in anii urmatori.

  • In prezent, potrivit calculelor HotNews.ro, cheltuielile de personal (extrapoland datele din executia bugetara) sunt la circa 7,4% din PIB-ul estimat pentru 2012. Spatiul de manvra este destul de mic, iar reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contributiilor la CAS il face si mai mic.

Valentin Lazea, economistul sef al BNR: Ori majorare salarii, ori reducere CAS. Ca economist, prefer a doua varianta

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că, un masura in care vor exista rezultate financiare bune în primele luni din 2012, se va pune problema fie a majorării cu câteva procente a salariilor, fie a reducerii CAS-ului, însă, nu concomitent. "Dacă vor fi rezultate financiare bune în primele luni ale anului, atunci se va pune problema fie a majorării cu câteva procente a salariilor, fie alternativ, şi nu concomitent, a reducerii CAS-ului. Întrucât reducerea CAS-ului produce locuri de muncă, sigur că, ca şi economişti, soluţia preferabilă ar fi aceasta de reducere a CAS-ului decât de creştere a salariilor. Normal că, cei care decid, pot avea alte preferinţe", a precizat Lazea.

Presedintele Traian Basescu a declarat la o conferinta de presa tinuta la Palatul Cotroceni, ca nu vede de unde ar putea fi gasiti bani pentru majorari de pensii si salarii, pe care unii din liderii PDL le anuntasera ca posibile. "Cred ca insistati pe un lucru pe care nu presedintele vi-l poate spune. Cei care faceau declaratii sa spuna de unde. Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem bani", spunea atunci acelasi presedinte.

El i-a criticat pe politicienii care au anuntat mariri, transmitandu-le ca, daca au impresia ca s-au sacrificat, probabil ca au dreptate, dar altii "si-au sacrificat viata pentru tara si nu s-au mai agitat atat". "Nu ma puneti sa comentez declaratiile pe care le fac politicienii din partide. Eu sunt unul din cei care si-au calcat cel mai greu pe inima cand a trebuit sa anunte romanilor masurile care s-au luat. Fac un apel la realism al politicienilor", a conchis Basescu.

  • FMI: Fara investitii, productivitatea nu poate creste si fara productivitate nu putem vorbi de salarii marite

"Avem sectoare ale economiei in care activitatea este foarte slaba si nu permite cresterea salariilor. In domenii precum agricultura, unde productivitatea este foarte scazuta, trebuie sa luam masuri pentru a reglementa si a imbunatati aceste sectoare, in special in ceea ce priveste veniturile. Fara investitii, productivitatea nu poate creste si fara productivitate nu putem vorbi de salarii marite", a declarat Jeffrey Franks cu ocazia prezentarii Raportului echipei la ultima evaluare.

Îngheţarea salariilor şi pensiilor din sectorul public şi continuarea reducerilor de număr de locuri de muncă din sectorul public poate fi reanalizată în cursul anului dacă se va crea spaţiul fiscal în urma unor condiţii de finanţare şi macroeconomice mai favorabile. Echipa FMI recomandă autorităţilor să aibă în vedere majorări modeste ale salariilor şi pensiilor angajaţilor din sectorul public (probabil în conformitate cu evoluţia costului vieţii) pe parcursul anului 2012, dacă situaţia bugetară o va permite", se arata in Raportul citat.