60% din creditorii privati ai Greciei au confirmat ca vor participa la schimbul de titluri care vizeaza reducerea datoriei, cea mai mare actiune de restructurare a unei datorii suverane din istorie, informeaza Bloomberg.

Cele mai mari banci grecesti, multe dintre fondurile de pensii, si mai mult de 30 de banci si asiguratori din Europa, inclusiv BNP Paribas, Commerzbank si Generali, au agreat oferta.

Aceasta se ridica la aproape 124 miliarde de euro, conform datelor calculate de catre Bloomberg. In acelasi timp, moneda euro s-a apreciat pe pietele din Asia, acestea fiind increzatoare ca investitorii vor accepta joi reducerea datoriei.

Obiectivul schimbului este de a restrange datoria detinuta de institutiile financiare private cu 53,5 procente si sa stabilizeze criza datoriilor care a dominat Europa in ultimii doi ani. Grecia are nevoie ca o pondere de cel putin 75% din investitorii privati sa accepte o reducere cu 53,5% din valoarea pe care o detin.

Realizarea acestui schimb este o conditie esentiala pentru ca Grecia sa primeasca cel de-al doilea ajutor financiar din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, in valoare de 130 de miliarde de euro.

''Este important ca toti investitorii sa recunoasca faptul ca Europa si-a angajat fondurile maxime disponibile in acest schimb voluntar al datoriei si ca este necesara o participare completa din partea lor pentru ca programul Greciei sa continue'', a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, citat de BBC.

Investitorii privati au termen ca pana joi, la ora 20.00 GMT, sa accepte o reducere de 107 miliarde de euro din datoria totala detinuta, in valoarea de 206 miliarde de euro.

Miercuri, Institutul International de Finante a comunicat ca doar 40% dintre detinatorii privati de titluri au acceptat acest schimb. National Bank of Greece, Eurobank, Alpha, Piraeus, Hellenic, Postbank si ATEbank au spus ca ele au accepat aceasta tranzactie. Impreuna, toate aceste banci detin 40 de miliarde de euro.

Cinci fonduri de pensii grecesti, care detin 2 miliarde de euro, au declarat ca nu vor participa la schimbarea titlurilor.

Ministrul de finante grec, Evangelos Venizelos, a mentionat ca singura alternativa la acest schimb al datoriei este un potential faliment, pentru ca nici sectorul institutional nu va mai participa la finantarea programului economic.

Restrangerea datoriei private cu 107 miliarde de euro, alaturi de pachetul de masuri de austeritate adoptat, vizeaza reducerea datoriei statului elen de la 160% din PIB la 120,5% pana in anul 2020.

Atena a fost salvata pentru prima data in anul 2010, cand a primit un ajutor financiar de 109 miliarde de euro din partea UE si FMI.