China, cea de-a doua economie mondiala, si Indonezia, prima economie a Asiei de Sud-Est, au semnat vineri mai multe acorduri comerciale care se ridica la o valoare totala de 17 miliarde de dolari, a anuntat agentia Noua China, citata de AFP.

Aceste contracte si protocoale au fost semnate de catre liderii comerciali din cele doua state cu ocazia vizitei presedintelui indonezian Susilo Bambang Yudhoyono, care a fost primit la Beijing de omologul sau chinez, Hu Jintao.

Printre sectoarele de activitate vizate sunt siderurgia, industria textila, mineritul sau agricultura, a precizat agentia oficiala chineza.

"China doreste sa-si intensifice cooperarea cu Indonezia in domeniile de petrol si gaze, minerale, electricitate si energie curata si durabila", a afirmat seful de stat chinez conform ministerului de afaceri externe.

Indonezia, a patra tara din lume dupa dimensiunea populatiei, care se ridica la 240 de milioane de persoane, a cunoscut o crestere economica sustinuta, cu rate medii de crestere de peste 6% pe an dupa 2005, si a inregistrat deficite bugetare limitate. De asemenea, mana de lucru este mai ieftina decat in China, multi analisti spunand ca uriasul arhipelag indonezian poate deveni "noul atelier al lumii".

Resursele sale naturale importante (in special lemn si carbune) sunt privite cu interes de China, care, la randul sau, doreste sa isi creasca prezenta in Indonezia, mai ales pentru constructia de infrastructura (cu precadere in transporturi si in productia de energie).​