Parlamentul austriac a adoptat miercuri seara un pachet de masuri de austeritate in valoare de 29,7 miliarde de euro, la doar cateva saptamani dupa ce mica republica si-a pierdut ratingul triplu A, in scopul reducerii deficitului public al tarii si pentru a ajunge la un buget echilibrat pana in 2016.

In pofida criticilor vii ale opozitiei, planul de masuri a fost adoptat dupa sapte ore de majoritatea formata din social-democraţi si conservatori).

Din opozitie, Partidul Verzilor si partidele de extrema-dreapta au votat impotriva, criticand masurile propuse de coalitia la guvernare si lipsa constitutionalitatii unor capitole ale pachetului.

Planul de austeritate pune accent mai ales pe economii in valoare de 17,3 miliarde de euro. Cei mai afectati vor fi pensionarii si functionarii publici. Planul include si cresteri de impozite care vor intra in vigoare de la 1 aprilie.

Capitolele pachetului de austeritate referitoare la maririle de impozite urmeaza sa intre in vigoare la 1 aprilie, iar capitolele privind masurile de economisire, la 1 mai. In luna ianuarie, agentia de rating Standard and Poor`s a redus ratingul suveran al Austriei, la AA de la AAA, cel mai mare rating posibil. Agentia a justificat decizia prin expunerea mare a bancilor austriece in doua tari vecine, Ungaria si Italia.