Porumbul, graul si cartofii sunt pariurile castigatoare ale Romaniei in agricultura, comparativ cu celelalte state europene. Chiar daca datele par imbucuratoare, o citire mai atenta a lor ne arata ca suntem departe de performantele altor state care obtin productii comparabile pe suprafete de zece ori mai mici. O fiscalizare a sectorului agricol ar putea aduce circa un miliard de euro la buget, potrivit estimarilor Ministerului Finantelor Publice.

Vezi in text graficele principalelor culturi in Romania si graficele comparative fata de alte tari.

La cartofi de pilda, Romania scoate 16,9 tone pe hectar, in vreme ce germanii scot 45,7 tone, britanicii 42,2 tone iar Olanda peste 46 de tone/hectar. Daca punem problema in termeni de productivitate, salarii si preturi, trebuie sa tinem cont de faptul ca o crestere mai rapida de productivitate in sectorul bunurilor tradables (bunuri şi servicii care se comercializează internaţional) decat in sectorul non-tradables (bunuri şi servicii care se produc doar pentru piaţa internă) conduce la cresterea salariilor in primul sector. Datorita competitivitatii pietei muncii, salariile in sectorul non-tradables vor tinde sa se egalizeze cu cele din sectorul tradables, conducand la cresterea cheltuielilor de productie si implicit a pretului bunurilor non-tradables. Ca urmare, o crestere a productivitatii in sectorul tradables conduce la o majorare a preturilor in sectorul non-tradables, a preturilor relative si implicit a preturilor de consum (pe baza preturilor non-tradables).

La nivelul Uniunii Europene, in anul 2011, se remarca o crestere, atat a suprafetelor cultivate, cat si a productiilor si randamentelor la unele culturi agricole de baza.

In anul 2011, Romania s-a situat, pe locul cinci in randul Statelor Membre, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau si pe locul noua din punct de vedere al randamentului. Romania s-a situat pe primul loc dupa suprafata cultivata cu porumb, din Uniunea Europeana, iar la productie s-a situat pe locul doi, dupa Franta datorita unui randament inferior. De altfel randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte State Membre.

Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in Romania. Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu floarea soarelui in anul 2011, Romania s-a situat pe primul loc in randul Statelor Membre.

Productia realizata, in anul 2011, a clasat tara noastra pe locul doi dupa Franta, ca urmare a randamentului mai mic cu 5,3% fata de randamentul mediu al Uniunii Europene.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, Romania s-a situat in anul 2011, pe locul trei dupa Polonia si Germania si pe locul sase la productie (dupa Germania, Polonia, Olanda, Franta si Regatul Unit) datorita randamentului inferior, care a reprezentat numai 55,8% din randamentul mediu al Uniunii Europene.

Cereale pentru boabe

Romania cultiva cu preponderenta porumb boabe (49,8% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe) si grau (36,8%). Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 24,4% fata de anul precedent (20785 mii tone fata de 16713 mii tone in anul 2010), datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: grau (+37,1%), orz si orzoaica (+23,5%), ovaz (+21,0%), porumb boabe (+3,6%).

Leguminoase pentru boabe

Productia a crescut cu 24,6% datorita randamentului la hectar si suprafetei cultivate.

Plante uleioase

Productia a crescut cu 16,4%, ca urmare a cresterii suprafatei cultivate cu 3,2%, cat si a sporirii randamentelor la hectar. Cresteri ale productiei s-au inregistrat la: floarea soarelui (+47,6%), soia (+4,0%). Productia de rapita a scazut cu (-22,4%) din cauza diminuarii suprafetei cultivate (-29,0%).

Sfecla de zahar

Productia a scazut cu 22,4%, in principal datorita reducerii suprafetei cultivate (-13,6%) si a randamentului la hectar (-10,2%).

Cartofi

Productia a crescut cu 25,2%, datorita cresterii randamentului la hectar (+24,2%) si a suprafetei cultivate (+0,8%), fata de anul precedent.

Legume

Productia a fost mai mare cu 6,0%, datorita cresterii productiilor medii la hectar. Productiile au fost mai mari la: tomate (+14,6%), morcovi (+10,9%), ceapa (+7,0%), varza (+4,5%), ardei (+2,5%) si mai mici la: pepeni verzi si galbeni (-4,1%), castraveti (-1,7%).

Evaziunea fiscala in domeniul agricol a ajuns in aceasta vara la un miliard de euro, a declarat la un seminar in Timisoara, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Evaziunea fiscala este una dintre cele mai mari probleme in agricultura. Evaziunea per total s-a dus undeva spre aproape un miliard de euro in vara lui 2011. Chiar daca s-au confiscat produse, fenomenul este la scara mai mare, din pacate", a afirmat Tabara.

Potrivit acestuia, evaziunea fiscala se manifesta mai ales in domeniul "valorificarii produselor primare". "Este evaziune mare si in ceea ce priveste valorificarea produselor primare cu efecte, din pacate, extraordinar de negative asupra fermierului roman. De cele mai multe ori fermierul necapitalizat, dator, se grabeste sa vinda, vinde productia din cimp. Si anul acesta s-a vindut griu la 35 de bani (kilogramul - n.r.), iar pretul este de trei ori mai mare la final. Asta inseamna o pierdere. Unde s-au dus acesti bani?", a mai spus Tabara.