Numarul somerilor din Spania a atins la finalul lunii martie un nou record, ajungand la 4,75 milioane de persoane, a anuntat ministerul muncii spaniol citat de AFP.

Acesta a mentionat ca numarul ridicat de someri scoate in evidenta "importanta" reformei pietei muncii care va aduce "un cadru de incredere si flexibilitate".

Cifra exacta, de 4.750.867 de someri, marcheaza cea de-a opta luna consecutiva de crestere a somajului si reprezinta cel mai inalt nivel inregistrat de la debutul crizei din 2008. In martie, numarul somerilor a crescut cu 38.769, majorandu-se cu 0,82% fata de luna februarie.

In lipsa motorului sau economic reprezentat de sectorul constructiilor, tara inregistreaza cea mai mare rata a somajului dintre tarile industrializate. Conform Institutului national de statistica spaniol, care utilizeaza o metoda de calcul diferita, rata somajului in randul populatiei active la finalul anului 2011 era de 22,85%.

Conform cifrelor publicate luni de Eurostat Spania a avut cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana in luna februarie, de 23,6%. Guvernul se asteapta ca la finalul anului 2012 rata somajului sa ajunga la 24,3%.

Spania a reintrat in recesiune in primul trimestru al acestui an, iar dupa o crestere firava de 0,7% in 2011, guvernul spaniol a previzionat pentru intreg anul 2012 o scadere economica de 1,7% din PIB .