In urma solicitarii Romaniei, Consiliul Uniunii Europene a aprobat cresterea de la 35.000 euro la 65.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele locale sunt obligate să plătească TVA, informeaza Mediafax.

Aceasta decizie a fost adoptata pe 26 martie si a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la finalul saptamanii trecute.

Hotararea Consiliului priveste un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderarii României la UE (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel ca valoarea practica a plafonului la rata de schimb din prezent (de 4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro, spune Mediafax.

Masura intra in vigoare de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fiind valabila pana la finalul anului 2014 sau pana cand o noua directiva europeana privind plafoanele de cifra de afaceri va fi implementata, mentioneaza documentul.

Guvernul a solicitat UE inca de la sfarsitul anului 2010 cresterea plafonului, cererea fiind inclusa in scrisoarea de intentie convenita cu FMI si Comisia Europeana.

De asemenea, documentul precizeaza si ca, odata cu aceasta modificare, Ministerul de Finante va introduce si un sistem simplificat de taxare pentru firmele cu afaceri sub plafonul de 65.000 de euro (calculat la rata de schimb de aprox. 3,3 lei/euro). Ulterior, solicitarea de majorare a pragului a fost preluata si in celelalte scrisori de intentie.