Caderile masive de zapada din aceasta iarna au afectat circa 3000 de producatori agricoli, acestia urmand sa fie sprijiniti in limita a 7500 de euro/persoana, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. "Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii in limita cuantumului maxim de 7.500 euro pe beneficiar, adica 33.000 lei. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis, reglementata prin aceasta hotarare, sunt de 8,52 mil. lei (circa 1,9 mil. euro) si se asigura de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare acordate MADR", se arata in comunicat.

Proiectul de Hotarare de Guvern se afla in proces de avizare in regim de urgenta la ministerele avizatoare. Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar la directiile agricole judetene este 29 iunie 2012, data dupa care vor fi facute platile catre beneficiari.

La solicitarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, directiile agricole judetene au realizat inventarierea si evaluarea pagubelor. Din centralizarea datelor, situatia se prezinta astfel:

  • au fost afectati peste 2.950 producatori agricoli, din care 79 sunt detinatori de sere
  • au fost afectate sere si solarii din 31 judete
  • la nivelul materialelor de acoperire pentru sere si solarii s-au inregistrat urmatoarele pagube: 1.356.699 mp geam pentru sere spart si 2.556.512 mp folie plastic pentru solarii rupta

Schema de ajutor de minimis se acorda urmatoarelor categorii de beneficiari:

A. Producatori agricoli - persoane fizice

B. Producatori agricoli - persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane juridice etc.

Prin schema de minimis se propune un cuantum de:

  • pentru producatori agricoli persoane fizice: 18 lei/mp pentru geam si 2,25 lei/mp pentru folie plastic
  • pentru celelalte categorii de beneficiari: 24 lei/mp pentru geam si 3 lei/mp pentru folie plastic