StarBev a fost preluat de compania Molson Coors Brewing Company pentru suma de 2,6 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari) se arata intr-un comunicat al Molson Coors. Cu sediile centrale in Amsterdam, Olanda, si Praga, Republica Ceha, compania StarBev detine 9 fabrici de bere in Europa Centrala si de Est (CEE), generand vanzari in 2011 de circa 0,7 miliarde Euro (1 miliard USD) si profit operational EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 241 de milioane Euro. Pretul de cumparare reprezinta un multiplu aproximativ de 11 al valorii EBITDA..

"Achizitia StarBev se incadreaza perfect in strategia Molson Coors de dezvoltare a portofoliului de marci premium si de extindere catre pietele cu potential de crestere din toata lumea. Piata de bere din Europa Centrala si de Est este atractiva, avand tendinte istorice de dezvoltare si potential de revenire pe masura ce regiunea se intoarce la ratele de crestere din perioada pre-criza", a spus Peter Swinburn, Presedinte si CEO Molson Coors.

Cu un numar de peste 4.100 de angajati, compania de bere StarBev detine operatiuni de productie in Republica Ceha, Romania, Serbia, Croatia, Bulgaria, Ungaria, Muntenegru si vinde marcile sale atat pe aceste piete, cat si in Bosnia-Herzegovina si Slovacia. Aflat in topul primelor trei companii de bere in fiecare dintre aceste piete, StarBev produce anual 13,3 milioane hectolitri. Portofoliul sau de peste 20 de marci cuprinde campionii locali Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ozusko, Jelen si Niksicko, precum si marcile Stella Artois, Beck`s, Hoegaarden, Lowenbrau si Leffe distribuite sub licenta.

In urma achizitiei, Molson Coors estimeaza ca o parte semnificativa din veniturile sale vor proveni din pietele emergente si cele de crestere. Este de asteptat ca pietele din CEE sa beneficieze pe termen lung de tendintele de crestere a volumului si a consumului per capita.

Molson Coors estimeaza ca tranzactia va avea rezultate in beneficiul actionarilor in primul an integral de operare si va genera pana in 2015 aproximativ 50 de milioane USD prin implementarea de sinergii operationale, in principal provenind din eficientizarea procesului de productie, achizitii, sistematizari si arii adiacente.

Tranzactia urmeaza sa fie aprobata de autoritatile europene in domeniul concurentei, finalizarea sa fiind estimata pentru al doilea trimestru al anului 2012. In urma incheierii tranzactiei, StarBev va opera ca o unitate de business de sine-statatoare in cadrul Molson Coors, iar sediul sau central va ramane in Republica Ceha.

Molson Coors are asigurate resursele de finantare pentru a incheia procesul de achizitie. La cursul de schimb valutar curent, finantarea permanenta a achizitiei este prevazuta sa fie alcatuita din 3 miliarde USD din surse proprii si imprumuturi, la care se adauga 500 de milioane de Euro (667 milioane USD) obligatiuni emise catre vanzator, care le permit acestora sa participe in tranzactii viitoare.

Morgan Stanley & Co. LLC a condus tranzactia efectuata de Molson Coors in calitate de consultant financiar principal, alaturi de Barclays Capital si Deutsche Bank Securities care au co-participat in calitate de consilieri financiari. Morgan Stanley Senior Funding, Inc. si Deutsche Bank Securities asigura angajamentul de finantare in aceasta tranzactie. Kirkland & Ellis LLP a asigurat companiei Molson Coors asistenta juridica.