Domnul Ionescu ar vrea sa ia un credit in euro, dar nu poate. Rata ar fi prea mare fata de salariul pe care firma i-l plateste. Sa ceara o marire de salariu nu are cum, ca firma e inca pe pierdere. A intrebat la banca daca nu i se poate micsora dobanda. Nu se poate, i s-a raspuns. Banii sunt tot mai scumpi si mai avem de plasat la BNR rezervele minime obligatorii, care pentru noi sunt costuri. Domnul Ionescu nu mai stie ce sa creada. Oficialii BNR vorbesc despre reluarea creditarii, dar ca sa poti da credite ar trebui sa scada dobanzile. Care nu scad si din pricina ca Banca Centrala s-a angajat sa nu le scada in "urmatoarele luni". Asa a citit domnul Ionescu in Raportul Fondului din martie 2012. Si a inceput sa se intereseze ce inseamna RMO si ce s-ar intampla daca ar scadea.

"Echipa (FMI-n.n.) a sfatuit autoritatile sa mentina actualele niveluri ale rezervelor minime obligatorii atat pentru depozitele in moneda nationala cat si pentru cele in valuta", scrie in Raportul echipei Fondului. "Vom mentine neschimbate, in lunile urmatoare, ratele rezervelor minime obligatorii si vom actiona judicios in privinta ratei dobanzii de politica monetara", se angajeaza BNR in scrisoarea de intentie semnata de Guvernator. Cum sa reia creditarea domnul Ionescu in aceste conditii?

Pentru el lucrurile sunt clare. Nu "iese" la scoring. Venit mic, grad de indatorare peste medie, refuzat imprumutul. Daca dobanda ar fi mai mica cu doua puncte procentuale s-ar incadra. Dar nu e. Ce naibii sunt acelea rezerve minime obligatorii si cine le-o fi inventat, s-a intrebat frustrat domnul Ionescu.

  • Cum functioneaza regimul RMO?

Daca bancile atrag depozite in valoare de 1 milion euro, iar rata RMO este de 20%, ele trebuie sa depuna la BNR 200.000 euro, remunerati cu aproape nimic. Acesti bani trebuie mentinuti la banca centrala si nu pot fi folositi pentru acordarea de credite. Daca mai presupunem ca dobanda la depozite este de 5%, iar rata dobanzii platita de BNR la RMO este de 1%, atunci pentru cei 200.000 euro depusi la BNR, banca suporta un cost anual de 4%.

Singurul mod prin care banca isi poate recupera aceasta pierdere este prin includerea ei in dobanda practicata la credite. Asta o fi explicatia, isi zise domnul Ionescu.

  • Ce spun bancherii centrali?

Despre o posibila reducere a rezervelor minime obligatorii, Lucian Croitoru a declarat ca o asemenea decizie nu este recomandata. "Cand se pune problema ca s-ar putea, din cauza conditiilor din exterior....bancile pot sa apeleze la orice pentru a-si creste capitalizarea la 9%, inclusiv la reducere de expuneri. E ca si cand inviti la luarea banilor de aici si mutarea lor acolo. Cred ca o asemenea decizie nu este recomandata", a spus Croitoru la un seminar pe teme economice. El admite ca RMO reprezinta costuri mari pentru băncile din România pe durata cât banii stau la BNR. Dar „impozitul” a fost necesar pentru a atenua creditarea frenetică de până în 2008, care crea riscuri pentru stabilitatea financiară. Acum creditarea s-a redus

drastic. "Rezervele eliberate pot fi folosite de bănci pentru a relua creditarea, dar ar putea foarte bine să fie trimise de bănci la “mamele” lor în străinătate, ceea ce ar scădea rezervele internaţionale ale BNR", mai spune Croitoru.

  • Ce spun bancherii comerciali?

Johann Lurf, presedintele Volksbank Romania. Intrebat daca impartaseste temerea BNR cum ca bancile comerciale ar putea transfera bancilor mama resursele eliberate printr-o eventuala reducere a nivelului RMO, Lurf spune: "Actionarii nostri si-au pastrat angajamentul pentru a consolida si a dezvolta in continuare activitatile din Romania. Mai mult, faptul ca si-au marit recent expunerea cu 220 de milioane de euro, majorand capitalul si fondurile proprii ale Volksbank Romania, este o dovada clara a acestui angajament. In acelasi timp, ca orice alt investitor, ne uitam dupa cele mai avantajoase mijloace de valorificare a lichiditatilor disponibile la un moment dat. Investitiile in titluri de stat si certificate de trezorerie, acordarea de credite noi, in functie de cererea de pe piata, sau refinantarea creditelor existente se numara printre optiunile disponibile.

Va asteptati ca BNR sa reduca nivelul RMO in urmatoarele 12 luni?, a mai fost intrebat Lurf. BNR a relaxat deja regimul rezervelor minime obligatorii in februarie, a raspuns bancherul. Dar, atata timp cat cererea pentru credite in lei ramane scazuta, cred ca BNR va continua sa se foloseasca de instrumentele pe care le are la dispozitie, de exemplu, nivelul RMO, ca sa faca mai atractive creditele in moneda nationala, atat din punct de vedere al costurilor, cat si al riscurilor “acceptate”.

  • Care va fi impactul reducerii cu 10% a rezervelor minime?

"In cazul Volksbank, ar fi vorba de o reducere cu 0,22% a costului finantarii. Insa, dobanzile la credite si depozite depind in mai mare masura de alti factori, cel mai important fiind raportul dintre cerere si oferta. In ceea ce priveste costurile induse de reglementari, nu ne uitam doar la situatia din prezent, ci si la perspectivele din viitor- luam in calcul costul de oportunitate al resurselor", mai spune presedintele Volksbank Romania.

  • Ce spune domnul Ionescu?

Mecanismul de transmisie monetara scartaie. Reducerea de dobanda cheie de catre BNR nu se muta in reducerea dobanzilor la credite. BNR vrea reluarea creditarii, dar acest lucru nu se intampla. Bancherii vor scaderea RMO, dar Banca Nationala nu are incredere ca banii nu vor iesi din tara. Bancile nu au incredere ca imprumuturile le vor fi in totalitate rambursate. Domnul Ionescu are incredere si in BNR si in banci, pentru ca bancile din asta traiesc: din acordarea de credite. Totul se rezuma la incredere sau la lipsa ei. Dar nu din partea domnului Ionescu, care e plin de increderea care le lipseste celorlalti actori. Asa ca citeste in ziare stiri despre reluarea creditarii si mormaie frustrat. Cine o fi inventat si rezervele astea minime?